Američki sud osudi Rusa jer je kupio upute za korištenje F-16 aviona

Aktuelno
Američki sud osudi Rusa jer je kupio upute za korištenje F-16 aviona
.

Američki sud osudio je Rusa zbog zavjere protiv SAD-a jer je na eBayu kupio upute za korištenje borbenog aviona F-16. Oleg Tiščenko tvrdi da je upute i druge dokumente kupio kako bi napravio realistični simulator.

Tiščenko je 2011. pretraživao eBay kako bi kupio upute za avion F-16A/B. Međutim, dokumenti mu nisu mogli biti dostavljeni u Rusiju jer prodavač nije ponudio opciju slanja u inozemstvo, piše Russia Today.

Zbog toga je Rus potražio pomoć na forumu posvećenom igri Digital Combat Simulator (DCS). Jedan član foruma iz Teksasa pristao je poslati dokumente u Moskvu koje je Tiščenko dobio nešto kasnije te godine.

Optužili ga za zavjeru

Iako je pošiljatelj tvrdio kako nije vidio materijal označen kao povjerljiv te da je bio siguran da su dokumenti zastarjeli, slanje takvih dokumenata predstavlja kršenje zakona o izvozu oružja jer su upute za borbene sustave uvrštene na listu američke municije te zahtijevaju dozvolu za izvoz u inozemstvo.

Tiščenko je optužen 2016., ali je uhićen tek ove godine, kada je otputovao u Gruziju, zemlju koja ga je izručila SAD-u. Optužen je za zavjeru protiv SAD-a te za krijumčarenje i kršenje Zakona o kontroli izvoza oružja.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu sugeriralo je da se možda radi o namještaljki američkih vlasti.

U istrazi je ustanovljeno da je Tiščenko skupljao upute za nekoliko aviona te da je prodao dokumente vezane za borbeni avion F-16A kupcima na Cipru, u Japanu, Nizozemskoj, Australiji, Njemačkoj i Tajvanu između 2012. i 2015. godine.

Ne propustite