BiH, Srbija i Crna Gora danas potpisuju protokol o određivanju tromeđne granične tačke

Region
BiH, Srbija i Crna Gora danas potpisuju protokol o određivanju tromeđne granične tačke
.

Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije bit će potpisan danas u Sarajevu.

Protokol će potpisati ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović i generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

Potpisivanjem protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije stvorit će se pravni okvir za materijalizaciju i označavanje navedene tromeđne tačke. Time se završava još jedna neophodna faza u konačnoj demarkaciji državne granice između BiH, Republike Srbije i Crne Gore, a sve u skladu s propisima unutrašnjeg zakonodavstva te tri susjedne države, kao i u skladu s propisima međunarodnog prava.

Potpisivanje tog protokola znači i iskorak više za sve zemlje potpisnice u pravcu punopravnog članstva u Evropskoj uniji, a jačaju se i prijateljski odnosi između država potpisnica protokola, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

 

Ne propustite