Ne želite da obolite RAK ? Onda izbacite ovaj sastojak kojim se karcinom hrani !
Prije par godina, istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji i Los Angelesu utvrdili su da stanice tumora gušterače koriste fruktozu za dijeljenje i reproduciranje, što pobija ranije pretpostavke da su svi šećeri jednaki. Tumorske stanice koje su hranjene glukozom i fruktozom koriste ove šećere na dva različita načina, rekao je istraživački tim.
Otkriće od velikog značenja za onkološke bolesnike
Njihovi rezultati, koji su objavljeni u časopisu Cancer Research, mogli bi pomoći objasniti ranije studije koje su povezivale uzimanje fruktoze s rakom gušterače, jedne od najsmrtonosnijih oblika bolesti.
“Ovi rezultati pokazuju da stanice raka mogu lako metabolizirati fruktozu kako bi povećale proliferaciju”, napisali su 2010. Dr. Anthony Heaney i kolege iz UCLA’s Jonsson Cancer Center.
“Oni imaju veliki značaj za onkološke bolesnike kojima je propisana prehrana rafiniranom fruktozom, a pokazuju da smanjenjem unosa rafinirane fruktoze ili prestankom fruktozom tretiranih akcija mogu poremetiti rast raka”, rekao je on.
Amerikanci, puno više nego ljudi u većini drugih industrijaliziranih zemalja, pojedu nevjerojatnu količinu fruktoze, uglavnom visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa, koji je mješavina fruktoze i glukoze, a koristi se uglavnom u gaziranim pićima, kruhu i nizu drugih prerađenih namirnica.
Nevjerojatno, ali još uvijek ne postoji konsenzus među političarima, industrijskim ekspertima i zdravstvenim stručnjacima o tome povećavaju li visoko-fruktozni kukuruzni sirup i druge slatke namirnice kolektivnu nacionalnu liniju struka. To je vjerojatno razlog zašto ne postoji više javnog educiranja o posljedicama konzumiranja visoko-fruktozne, procesirane hrane.
Što je glukozno-fruktozni sirup?
Posegnuli ste za jednim keksom, a onda shvatili da ste pojeli cijelu kutiju?
Gasite žeđ gaziranim sokovima, ali uvijek želite popiti još koju čašu?
Razlog tome nije nedostatak samodiscipline nego vrsta šećera koja se nalazi u većini gotovih proizvoda.
Njegovo ime je glukozno-fruktozni sirup.
Glukozno-fruktozni sirup (High-fructose corn syrup, HFCS) je vrsta kukuruznog sirupa.
Proizvodi se na takav način da se uz pomoć enzima dio glukoze pretvara u fruktozu da bi se dobila željena slatkoća. Nastaje mješavina glukoze i fruktoze, koja se zove glukozno-fruktozni sirup.
Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera. Osim toga, HFCS produžuje rok trajanja proizvoda. Naravno da je ovakav aditiv itekako “dobrodošao” u svijetu brze hrane.
Glukozno-fruktozni sirup se naširoko koristi kao zamjena za šećer u mnogim gaziranim pićima, sokovima, jogurtima, žitaricama, pecivima i gotovim juhama.
Nažalost, kao i mnogi drugi aditivi, glukozno-fruktozni sirup ima razarajuće djelovanje na naše zdravlje.
Zašto je glukozno-fruktozni sirup opasan?
Glukozno-fruktozni sirup predstavlja opasnost ne samo za našu liniju. Fruktoza je općenito otrov za naše tijelo, jer ju mozak ne doživljava kao hranu.
Fruktoza, poput glukoze je jednostavni šećer. Jedina razlika je u tome da fruktoza u naša crijeva dospijeva puno sporije nego glukoza, a zatim sporije ulazi u krvotok – zbog toga je njezina apsorpcija ograničena.
Krvotokom fruktoza pristiže u jetru gdje se ona ili pretvara u glukozu i pohranjuje u obliku glikogena, ili se pretvara u masno tkivo i pohranjuje u blizini vitalnih organa.
Istraživanja na dvije grupe djece su dokazala da fruktoza usporava metabolizam i uzrokuje pretilost.
Osim toga pronađeno je da glukozno-fruktozni sirup u sebi sadrži značajne količine žive, koja se koristi u procesu prerade glukoze.
U periodu između 1970 i 1990, potrošnja visoke fruktoze je u SAD-u porasla 1000 posto, i epidemija pretilosti se počela shvaćati ozbiljno.
Ostale bolesti povezane sa šećernom ishranom
Visoko-fruktozni kukuruzni sirup je također bio povezan s drugim medicinskim stanjima i bolestima:
– Prehrana bogata kukuruznim sirupom uzrokuje da tijelo proizvodi višak mokraćne kiseline, koja pogoršava giht – stanje uzrokovano visokim razinama mokraćne kiseline – navodi se u studiji objavljenoj u ožujku 2012 u časopisu Journal of Nutrition.
– Istraživači na Sveučilištu Duke u Sjevernoj Karolini su rekli da potrošnja visoko-fruktozne hrane može pogoršati bezalkoholnu bolest masne jetre “iscrpljujući svoju zalihu u kritično važnih molekula koje se nazivaju ATP, koje proizvode energiju za stvaranje stanica jetre (i drugih tijelesnih stanica) i za važne stanične procese, uključujući metabolizam, objavljuje Science Daily.
– Studija objavljena u časopisu Journal of Nephrology otkriva da konzumiranje “dijetalne fruktoze” pogoršava bolest bubrega inhibirajući crijevne apsorpcije kalcija i izazivaju nedostatak vitamina D.
(naturalnews/alternativa-za-vas)