REAKCIJE IZ RS-a NA PRESUDU ELFETI VESELI: Sramna i skandalozna presuda za ženu monstruma koja je ubila dijete

Aktuelno
REAKCIJE IZ RS-a NA PRESUDU ELFETI VESELI: Sramna i skandalozna presuda za ženu monstruma koja je ubila dijete
Elfeti Veseloj jučer je izrečena kazna od deset godina zatvora za svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, što je izazvao brojne reakcije i osude javnosti, najviše u Republici Srpskoj (RS). Svi se slažu u jednom: sramna i neprihvatljivo mala presuda za ubistvo nevinog djeteta.

Elfeti Veseli jučer je izrečena kazna od deset godina zatvora za svirepo ubistvo 12-godišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, što je izazvao brojne reakcije i osude javnosti, najviše u Republici Srpskoj (RS). Svi se slažu u jednom: sramna i neprihvatljivo mala presuda za ubistvo nevinog djeteta. 

Sud Bosne i Hercegovine, koji je izrekao prvostepenu presudu Veseli, osim toga oslobodio je optužbi komandanta Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, Armije BiH, Sakiba Halilovića da je posmatrao ubistvo dječaka i propustio da, kao njen pretpostavljeni, kazni Veseli koja je bila pripadnik ovog voda.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović u izjavi za Novi.ba kazao je da je ta presuda skandalozna i neprihvatljiva iz više aspekata.

nedeljko-mitrovic-nestali-civili-rs-03-foto-s-pasalic

- Ubijeno je nevino dijete. Očito je da Sud BiH kontinuirano dokazuje svoju pristrasnost i višestruke standarde i kriterije. Više nije u pitanju ni sama presuda, već interes da se ovom presudom ostvare politički ciljevi, a ne interes žrtve. Osim toga, nevjerovatno je i da niko ne odgovara po toj famoznoj komandnoj odgovornosti - istakao je. 

Kriteriji trebaju biti isti za sve, podvukao je Mitrović, bilo da se radi o Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima. On tvrdi da u slučaju Elfete Veseli stoje neke skrivene namjere i nečiji uticaj, jer je nakon što je locirana u Švicarskoj, ubrzo potom isporučena je BiH, dok se u SAD-u kriju neki koji su učinili i daleko veće i teže zločine, a nisu isporučeni.

Mitrović smatra nezamislivim to što je žena bila sposobna da uradi nešto tako okrutno kao što je mučenje i ubistvo djeteta. 

- Žene ne bi smjele biti tako zle prema bilo kojem ljudskom biću, pogotovo ne prema djetetu od 12 godina - kategoričan je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila. 

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske (RS) Božica Živković Rajilić ogorčena je kaznom od deset godina, za koju kaže da je nevjerovatna. 

bo

- Prije svega, radi se o ženi. Kakav monstrum treba biti žena koja može ubiti dijete? To je poremećeni mozak. Ovdje kod nas se može vidjeti što se ne može nigdje drugo u svijetu - ističe. 

Kada je riječ o Sudu BiH, Živković Rajilić kaže da je ovo samo još jedna u nizu nerazumnih odluka i presuda te da visina kazne Elfeti Veseli više odgovara kazni za neko prekršajno djelo, poput krađe ili saobraćajne nesreće. 

- Sud BiH prepisuje pravila iz Haga, tu nema nikakve pravde. Također mi nije jasno kako Elfeta Veseli može da živi bez osjećaja krivnje, a ubila je nevino dijete. To nije normalna osoba i sposobna je opet učiniti nešto tako užasno. Učinjena je ogromna nepravda, još uvijek ne mogu da vjerujem da se ovo desilo - kazala je predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS-a.

Između ostalog, podsjetila je da su, nasuprot ovoj odluci suda, srpski komandanti, pa čak i kuvari koji nisu počinili nikakav zločin, osuđivani na drastične kazne zatvora po komandnoj odgovornosti. 

Mišljenje predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomira Savčića je da sudovi u BiH imaju dvostruke aršine te da samo Srbi dobijaju ogromne kazne, dok se pripadnici druga dva naroda kažnjavaju minimalno ili  oslobađaju optužbi.

milomir-savcic

- To dokazuje i minimalna presuda Elfeti Veseli. Za ubisto djeteta trebalaje dobiti bar dvostruko ili trostruko veću kaznu - kazao je Savčić za Novi.ba. 

Osim toga, smatra potpuno nelogičnim oslobađanje Sakib Halilovića kao komandanta Diverzantskog voda jer je on bio pretpostavljeni starješina koji je bio svjedočio ubistvu dječaka.

 

Podsjećamo, prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem. Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, bio mu je prerezan stomak u obliku krsta, a bile su vidne porede glave, gdje je iz blizine bio i upucan.

Ne propustite