RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

NOVI.BA NA PRES-KONFERENCIJI POVODOM POSJETE AMBASADORICE OSCE-a VEERVER: Žene su od vitalnog značaja za mir, sigurnost i ekonomski rast

Objavljeno:09.05.2019 - 12:43
A A A Times Arial

Specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja ravnopravnosti spolova ambasadorica Mellane Verveer, koja boravi u službenoj posjeti BiH od 8. do 11. maja, izjavila je danas da su žene su od vitalnog značaja za mir i sigurnost u državi, ali i od ključnog značaja za ekonomski rast. 

osce-2

- Žena moraju imati zagarantovana prava i potpunosti učestvovati u razvoju društva - istakla je ambasadorica na pres-konferenciji, koju je danas u Sarajevu organizirala Misija OSCE-a u BiH.

Po njenim riječima, nijedna zemlja ne može napredovati ukoliko polovini stanovnika, koju čine žene, ne bude data prilika da u potpunosti doprinesu boljoj budućnosti društva.

Kada je riječ o ravnopravnosti spolova u BiH, Verveer smatra da je usvajanjem zakona ostvaren određen napredak, ali da treba postojati sveobuhvatniji napor za njihovu implementaciju. 

Ukazala je na nasilje nad ženama koje je prisutno u svim zemljama širom svijeta, narušavajući produktivnost i sigurnost društva. Zbog toga, ističe, žene plaćaju cijenu nasilja, a samim tim i društvo. 

- Muškarci i žene trebaju zajedno raditi da bi stvorili budućnost za zajednicu, a ta zajednica se zove BiH - poručila je specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja ravnopravnosti spolova.

Novinarima se obratio i šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton koji je kazao da OSCE trenutno provodi aktivnosti na unaprjeđenju rodne ravnopravnosti u BiH jer se žene u BiH i dalje suočavaju s marginalizacijom i diskriminacijom u svim sferama života.

 - One su nedovoljno zastupljene u političkoj sferi, suočavaju se s poteškoćama u pristupu tržištu rada, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i podložne su nasilju i eksploataciji - naglasio je. 

fna-101030

To sve, zaključio je Berton, krši osnovna načela ljudskih prava i negativno utiče na stabilnost i ekonomski razvoj zemlje, zbog čega se plaća velika cijenu te nejednakosti. Stoga Misija OSCE-a u BiH radi sa institucijama za rodnu ravnopravnost, političkim strankama, civilnim društvom i svim drugim relevantnim akterima kako bi se to ispravilo.  

Tokom posjete BiH, ambasadorica Verveer sastat će se s predstavnicima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, gender centara Federacije BiH i Republike Srpske, ministricom odbrane u BiH Marinom Pendeš, entitetskim ministarstvima unutrašnjih poslova, pravde, zdravlja, socijalne zaštite te sa predstavnicima međunarodne zajednice i nevladinog sektora.

Specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja ravnopravnosti spolova Mellane Verveer provela je  četiri godine radeći s ministricom vanjskih poslova SAD-a Hillary Clinton na koordinaciji vanjskopolitičkih pitanja i aktivnosti u vezi sa unaprjeđenjem položaja žena u političkoj, ekonomskoj i društvenoj sferi. Godine 2009. predsjednik SAD-a Barack Obama nominovao je na poziciju prve ambasadorice SAD-a za globalno pitanje položaja žena pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a te je imenovao na poziciju predstavnice SAD-a u sastavu Komisije UN-a o položaju žena. 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!