Inzko dobio podršku UN-a da koristi bonske ovlasti

Bosna i Hercegovina
Inzko dobio podršku UN-a da koristi bonske ovlasti
.

Bonske ovlasti su mehanizam koji visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH daje mogućnost da nametne zakonska rješenja ukoliko političke stranke unutar BiH nisu u stanju postići dogovor.

Predstavnici zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) su iskazali zajedničku zabrinutost zbog postupaka političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, među kojima je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, formiranje rezervnog policijskog sastava u bh. entitetu Republika Srpska, negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločinaca.

Takva reakcija većine predstavnika zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a saopćena je u srijedu, nakon redovnog polugodišnjeg obraćanja visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti o stanju provedbe mira u BiH.

„BiH je važna zemlja na Balkanu. Očuvanje mira i stabilnosti, te osiguravanje dobrih odnosa među narodima, su u interesu međunarodne zajednice i regiona“, rekao je predstavnik Kine, nakon čega je iskazao nadu da će EUFOR nastaviti osiguravati stabilnost i sigurnost u BiH.

„Vijeće mora ostati veoma fokusirano na situaciju u Bosni te na podršku OHR-u i visokom predstavniku, koji ostaje vrhovni tumač civilnog aspekta Mirovnog ugovora, a to uključuje našu podršku korištenju bonskih ovlasti, ukoliko to situacija zahtijeva“, rekao je predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva Stephen Hickey.

Bonske ovlasti su mehanizam koji visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH daje mogućnost da nametne zakonska rješenja ukoliko političke stranke unutar BiH nisu u stanju postići dogovor. Također, te ovlasti znače i to da visoki predstavnik može smijeniti izabrane političare, ukoliko oni na bilo koji način krše Dejtonski mirovni sporazum, piše agencija Patria.

 

Ne propustite