NOVI BA. NA PRES-KONFERENCIJI POVODOM IZLOŽBE BRANKA ŠOTRE: Sutra u Sarajevu otvorenje izložbe istaknutog bh. slikara i grafičara

Bosna i Hercegovina
NOVI BA. NA PRES-KONFERENCIJI POVODOM IZLOŽBE BRANKA ŠOTRE: Sutra u Sarajevu otvorenje izložbe istaknutog bh. slikara i grafičara
Srpsko kulturno društvo (SKD) "Prosvjeta" i Umjetnička galerija BiH danas su organizirali pres-konferenciju povodom retrospektivne izložbe jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih slikara Branka Šotre, u čijem će fokusu biti grafički opus ovog istaknutog umjetnika.

Srpsko kulturno društvo (SKD) "Prosvjeta" i Umjetnička galerija BiH danas su organizirali pres-konferenciju povodom retrospektivne izložbe jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih slikara Branka Šotre, u čijem će fokusu biti grafički opus ovog istaknutog umjetnika.Izložba će biti otvorena za javnost od 9. do 23. maja i ponovo od sredine jula do sredine augusta. 

iz-7

Posjetioci će od sutra u Umjetničkoj galeriji BiH imati priliku vidjeti 127 radova Branka Šotre koje uglavnom prikazuju prirodne krajolike i narod iz Hercegovine, rodnog kraja poznatog bh. umjetnika te prikaze iz Narodnooslobodilačkog rata u Jugoslaviji. 

 

iz-2

Umjetnička galerija BiH i "Prosvjeta" gaje višegodišnju saradnju, i kako je rekao Predsjednik Upravnog odbora SKD "Prosvjeta" Dejan Garić, nisu ni slutili da će iz godine u godinu otvarati nove izložbe, davati novi sjaj starim umjetnicima i predstavljati ih u novom svjetlu. 

- Branko Šotra se nakon 30 godina vraća ponovo u Sarajevo, u postavku Umjetničke galerije BiH. Izuzetno smo ponosni što ovako velikog umjetnika imamo priliku ponovo gledati i vidjeti - istakao je. 

Napomenuo je da nije slučajno to što će izložba biti otvorena 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, jer taj datum ima veliku simboliku budući da je Šotra bio aktivni učesnik Narodnooslobodilačkog rata u BiH i veliki antifašista. 

- Upravo je tu Narodnooslobodilačku borbu i borbu protiv fašizma oslikao u svojim brojnim grafikama i ostalim djelima. Ovaj datum je izvrsna prilika da se podsjetimo i tog dijela njegovog života - kazao je Garić. 

iz-6

"Prosvjeta" je objavila i prateći katalog koji sadrži, ne samo djela koja će prosjetioci moći vidjeti na izložbi, već i sve ono što je rasuto širom bivše Jugoslavije, djela koja će u katalogu ostati kao primjer za budućnost i referentno djelo za sve one koji će izučavati lik i djelo Branka Šotre. 

iz-5

Više o umjetniku, njegovom umjetničkom radu i značaju izložbe govorila je viša kustosica i istoričarka umjetnosti u Umjetničkoj galeriji BiH te autorica likovne postavke izložbe Dragana Brkić-Hodak, koja je pojasnila da su na izložbi postavljeni radovi Šotre koji potiču iz fundusa Umjetničke galerije BiH te da su jedan dio posudili iz Historijskog muzeja BiH i Muzeja Sarajeva. 

- Iza Branka Šotre, nažalost, nije ostalo dosta slika, tako da se na izložbi posjetioci kroz jedan mali dio njegovih djela, mogu upoznati s njegovim slikarstvom, radom u duborezu, sakralnom umjetnošću - tako da imamo i dvije ikone, te s velikim brojem grafika i crteža - kazala je.

Šotra je, ističe, bio jako vezan za svoj rodni kraj, Hercegovinu, tako da se na velikom broju crteža može vidjeti ono što je bila njegova inspiracija - narod i priroda. 

- Tu su portreti staraca i starica, mladih djevojaka, njegov rodni kraj, krš, kamen, spržene šume, ali i vedute lijepih hercegovačkih gradova, od Mostara, Počitelja, Trebinja, rodnog Stoca... - navela je kustosica. 

iz-4

iz-3

Izložbu i štampanje kataloga su finansijski podržali Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Branko Šotra (rođen 1906. godine u Kozicama kod Stoca) završio je Kraljevsku umetničku školu u Beogradu 1929. godine. Službovao u Sarajevu 1930 - 37, Loznici 1937-38, Ohridu 1938-40. i u Vršcu 1940-41. Prije rata dva puta hapšen kao komunista (1933. i 1936). Bavio se slikarstvom, grafikom, duborezom, primijenjenom umjetnošću i likovnom kritikom. Bio je načelnik Vojnog muzeja u Beogradu i redovni profesor i rektor Akademije primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Umro je 1960. godine u Štokholmu, u svojoj 54. godini. 

Ne propustite