DŽOZIĆA DŽAMIJA

16. obnovljena džamija na području Srebrenice: "Uz Božiju pomoć obnovit ćemo i ostale"

Objavljeno:06.07.2015 - 09:38
A A A Times Arial

U sklopu Programa obilježavanja 11. jula 1995. godine, 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica, sinoć je u Srebrenici otvorena obnovljena džamija Crvena Rijeka ili Đozića džamija.

Ova džamija je jedna od najstarijih na području Srebrenice, a tokom agresije na BiH srušena je do temelja, kao i sve džamije na području općine Srebrenice.

Ponovo je zasjala u najljepšem svjetlu zahvaljujući vakifu Mesudu Đoziću i njegovom bratu Adibu Đoziću, piše Fena.

Velikom broju vjernika, koji su se sinoć okupili na njenom otvaranju, obratili su se muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Alija Tabaković, glavni imam Damir ef. Peštalić, zastupnik u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović, potpredsjednik RS Ramiz Salkić, potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica Hamdija Fejzić, Vakif Mesud Đozić i prof. dr. Adib Đozić.

-Ovo je šesnaesta obnovljena džamija na području općine Srebrenica. Još dvije džamije će biti obnovljene u toku godine, i samo dvije džamije u Sasama i Petrići će ostati da se obnove, a uz Božiju pomoć obnovit ćemo i njih - rekao je glavni imam Damir ef. Peštalić, prenosi Fena.

Pozvao je sve džematlije da se uključe u obnovu, a doprinos mogu dati kroz učlanjivanje u Islamsku zajednicu u Srebrenici i plaćanjem članarine.

Nakon otvaranja džamije prisutni vjernici su klanjali akšam- namaz i zajedno iftarili.

U našoj galeriji pogledajte kako je to sinoć bilo u ovoj džamiji...