NOVI.BA NA OTVARANJU IZLOŽBE U POVODU 71. GODIŠNJICE HISTORIJSKOG ARHIVA SARAJEVO: "Izdavačko-izložbena djelatnost Historijskog arhiva Sarajevo 1948-2019" autorice Ismete Džigal-Berkovac

Objavljeno:06.05.2019 - 13:34
A A A Times Arial

Foto: Novi.ba

Historijski arhiv Sarajevo želio je tradicionalno obilježiti 71. godišnjicu uspješnog rada te je tim povodom danas u Sarajevu otvorena izložba "Izdavačko-izložbena djelatnost Historijskog arhiva Sarajevo 1948-2019" autorice Ismete Džigal-Berkovac.

i-2

i-7

U okviru Arhiva dosada su bile postavljene 72 izložbe (27 samostalnih, koje su gostovale u mnogim bh., ali i gradovima širom Evrope, 34 u saradnji sa drugim institucijama, 11 gostujućih). Osim toga, odštampano je 48 publikacija iz oko 11.000 dužnih metara arhivske građe, koja se brižno čuva.

i-4

Autorica izložbe Ismeta Džigal-Berkovac istakla je da se originalnost izložbe monografskog karaktera ogleda kroz kombinacije izdanja, izložbi i popratnog materijala, kao što su katalozi, pozivnice i plakati, koji su štampani od osnivanja do danas.  

Kako je rekla, ilustracije sa izložbi i izdanja Historijskog arhiva Sarajevo kojima je proslavljao državne praznike, godišnjice i jubileje te predstavljao ličnosti i historijske činjenice u proteklih 70 godina, svrstane su u nekoliko vremenskih razdoblja, dok su se u izložbi bazirali na jubileje.

 - Ovi hronološki podaci uvjerljivo govore o uloženom trudu i zaslugama u oblasti izdavačko-izložbene djelatnosti, kako bi posjetiocima pružili retrospektivu svega što je Arhiv u toj oblasti i radio - kazala je Džigal-Berkovac.

i-3

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović napomenuo je da će izložba biti otvorena sedam dana, kao i da će imati i Dan otvorenih vrata gdje će zainteresirani posjetici moći kupiti izdanja Arhiva po sniženim cijenama. 

i-5

i-6   

Između ostalog, podsjetio je da je Historijski arhiv Sarajevo osnovan 3. maja 1948. godine kao Arhiv Grada Srajeva u čija tri objekta čuvaju arhivsku građu koja je proglašena Nacionalnim spomenikom - pokretnim dobrom BiH.

Najstariji dokumenti koje ova institucija baštini datiraju iz 15. stoljeća.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA