MARINA PENDEŠ POVODOM DANA SLOBODE MEDIJA: Ministarstvo odbrane BiH opredijeljeno da doprinose ostvarenju principa efikasnosti, transparentnosti i zakonitosti

Bosna i Hercegovina
MARINA PENDEŠ POVODOM DANA SLOBODE MEDIJA: Ministarstvo odbrane BiH opredijeljeno da doprinose ostvarenju principa efikasnosti, transparentnosti i zakonitosti
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš čestitala je Dan slobode medija svim medijskim djelatnicima, redakcijama, urednicima i novinarima, izražavajući podršku slobodi izražavanja medija, njihovoj neutralnosti i neovisnosti.

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš čestitala je Dan slobode medija svim  medijskim djelatnicima, redakcijama, urednicima i novinarima, izražavajući podršku slobodi izražavanja medija, njihovoj neutralnosti i neovisnosti.

Poručila je da je Ministarstvo odbrane BiH opredijeljeno da doprinose ostvarenju principa efikasnosti, transparentnosti i zakonitosti te je pozvala sve predstavnike medija na saradnju, sa željom da cjelokupuno društvo u našoj zemlji prepozna značaj i ulogu medija i sudjeluje u demokratskim procesima u BiH. 

Svjetski dana slobode medija (World Press Freedom Day), 3. maj, ustanovila je Glavna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 1993. godine s ciljem promicanja slobode izražavanja, koju posebno trebaju poticati i poštivati vlade zemalja članica UN-a.

Obilježavanjem "Dana medija" želi se upozoriti na temeljna načela medijske slobode, razvijati svijest o njezinoj važnosti, braniti medije od napada i odati počast novinarima koji su izgubili život baveći se novinarstvom. 

Želeći zaštititi novinarska prava i poticati na medijski pluralizam i nezavisnost, afrički novinari su 3. maja 1991. godine donijeli Deklaraciju u Windhoeku u Namibiji. Deklaracija proklamira načela slobode medija, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

Ne propustite