GENERALNI SEKRETAR DRUŠTVA NOVINARA BiH POVODOM DANA SLOBODE MEDIJA: Sve teži položaj predstavnika medija u BiH, samo jedinstvena medijska zajednica može riješiti probleme

Bosna i Hercegovina
GENERALNI SEKRETAR DRUŠTVA NOVINARA BiH POVODOM DANA SLOBODE MEDIJA: Sve teži položaj predstavnika medija u BiH, samo jedinstvena medijska zajednica može riješiti probleme
GENERALNI SEKRETAR DRUŠTVA NOVINARA BiH POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA: Sve teži položaj predstavnika medija u BiH, samo jedinstvena medijska zajednica može riješiti probleme

Društvo novinara Bosne i Hercegovine i ove godine organizira svoju tradicionalnu manifestaciju "Novinar godine", čime će se pridružiti obilježavanju 3. maja, Svjetskog dana slobode medija (World Press Freedom Day). Ova dan ustanovila je Glavna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 1993. godine s ciljem promicanja slobode izražavanja, koju posebno trebaju poticati i poštivati vlade zemalja članica UN-a.

Tim povodom razgovarali smo s generalnim sekretarem Društva novinara BiH Fedžadom Fortom koji je pojasnio da se radi o 24. manifestaciji, koja će ove godine, nakon dužeg vremena, biti održana u Sarajevu. 

Kako je rekao, Društvo novinara danas će dodijeliti godišnje nagrade za 2018. godinu u pet kategorija, pisani mediji, tv novinarstvo, radijsko novinarstvo, "Nagrada za životno djelo" te najvažnija nagradu, "Novinar godine". 

- Također ćemo dodijeliti posebna priznanja institucijama i pojedincima koji su podržali organizaciju manifestacije i rad Društva novinara BiH u proteklom periodu - dodao je. 

Forto ističe da je ovaj događaj prilika da ukažu na pogoršanje situacije kada je u pitanju sigurnost medija u BiH u proteklih godinu dana. Zbog toga je Društvo, kaže, veliki dio svojih aktivnosti posvetilo napadima na novinare, sve od prijetnji na radnom mjestu, pa do najtežih fizičkih napada, kao što su napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića Banjoj Luci te napad na snimatelja "Žurnala" Adija Kebu u Sarajevu. 

- Napadači na novinare, osim političkih moćnika kao što su predsjedavajući i članovi Predsjedništva, bile su i huliganske grupe, nezadovoljni borci na demonstracijma, bilo je i anonimnih prijetnji te slučajeva nasilja načelnika općina nad predstavnicima lokalnih medija - naveo je neke od problema s kojima su se medijski djelatnici susretali. 

Stoga sekretar Društva novinara upozorava na sve teži položaj predstavnika medija u BiH, ali, s druge strane, ukazuje i na njihovu solidarnost i snagu koju, i pored svih problema, imaju.

- Bez obzira na sve probleme s kojima se mediji u BiH susreću, po zadnjem izvještaju Reportera bez granica naša zemlja je najbolje rangirana u regionu kada je sloboda medija u pitanju. Čak je ispred Hrvatske, koja je članica Evropske unije - naglasio je. 

Poručio je da mediji u BiH samo kao jedinstvena zajednica mogu riješiti navedene probleme i tako poslati snažnu poruku da se napadi na medije na kraju ipak neće isplatiti. 

Obilježavanjem "Dana medija" želi se upozoriti na temeljna načela medijske slobode, razvijati svijest o njezinoj važnosti, braniti medije od napada i odati počast novinarima koji su izgubili život baveći se novinarstvom. 

Želeći zaštititi novinarska prava i poticati na medijski pluralizam i nezavisnost, afrički novinari su 3. maja 1991. godine donijeli Deklaraciju u Windhoeku u Namibiji. Deklaracija proklamira načela slobode medija, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

 

Ne propustite