RAMAZANSKA PORUKA REISA KAVAZOVIĆA: Neka nam životni moto bude dobro koje s drugima dijelimo

Objavljeno:03.05.2019 - 11:59
A A A Times Arial

Foto: Novi.ba

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović održao je danas tradicionalnu pres-konferenciju pred nastupajući mjesec ramazan, najsvetiji mjesec muslimana, kada, kako je rekao, u ovim odabranim danima muslimani utječu Allahu od svakovrsnog zla i mole za Njegovu milost. 

Napomenuo je da je ponedeljak, 6. maj, prvi dan ramazana, mjeseca koji sljedbenici islama iščekuju s posebnim ushićenjem.

- U njemu, možda i više nego u drugim dobima, svjesi smo koliko smo, kao sinovi i kćeri Ademovi, upućeni jedni na druge. Blizina Bogu čini nas bližim i ljudima i drugim stvorenjima. U ovome mjesecu osjećamo harmoniju svijeta i ljepotu Allahova stvaranja - kazao je reis. 

Podsjetio je na riječi vjerovjesnika Muhammeda koji je govorio da je "vrijeme poput sablje."

- Ako ga ne iskoristimo, sasjet će nas. Zato se čuvajmo te sablje. Neka nam životni moto bude dobro koje s drugima dijelimo. Ako to sebi zadamo, prije ćemo dočekati da živimo u društvu dobrih i u društvu kome je dobro vrhunska vrijednost - istaknuo je. 

U svojoj poruci reisul-ulema je naglasio da je ramazan prilika da na sebe i svijet oko sebe pogledamo iz prespektive naše odgovornosti.

 - Uzdignimo se iznad svakodnevnice i postavimo sebi cilj: živjeti životom koji je posvećen Bogu, dobru i plemenitosti - poručio je. 

Također je podsjetio na to da je poslanik islama Mhammed učio kako je post "štit" vjernika. 

- Svaki ibadet, a post posebno, štiti nas od zla koje ne miruje. Post nam daje snagu da mu se efikasnije suprotstavimo - kazao je reis.

Pozvao je sve muslimane da tu snagu usmjere na borbu protiv velikih pošasti društva, korupcije i ovisnosti o kocki, koji, kako je rekao, nagrizaju sve pore našeg društva i naših porodica. 

 - Vrijeme je da im se odlučno suprotstavimo i da naš moralni habitus učvrstimo i osnažimo - poručio je. 

Reis se osvrnuo i na sutrašnje otvaranja Aladže džamije u Foči, kazavši da je ovaj događaj "posebna radost".

- Lijep je to ramazanski poklon cijeloj našoj napaćenoj zemlji. S velikom radošću i uhićenjem naša će vjernička srca biti puna i odlučna da se dobru još više posvetimo - kazao je. 

Na kraju je reis čestitao svim muslimanima u BiH i dijaspori nastupajući mjesec ramazan u nadi da će u njemu pronaći Božje zadovoljstvo.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!