ŠEF KLUBA POSLANIKA SNSD-a u PSBiH STAŠA KOŠARAC: Vijeće ministara ne može biti formirano ni do polovine juna, Izetbegović je lažno optimističan

Bosna i Hercegovina
ŠEF KLUBA POSLANIKA SNSD-a u PSBiH STAŠA KOŠARAC: Vijeće ministara ne može biti formirano ni do polovine juna, Izetbegović je lažno optimističan
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH)Staša Košarac oštro je kritikovao poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da bez aktivacije MAP-a neće biti ni formiranja Vijeća ministara, ustvrdivši da nigdje ne piše da je to uslov.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Staša Košarac oštro je kritikovao poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da bez aktivacije MAP-a neće biti ni formiranja Vijeća ministara, ustvrdivši da nigdje ne piše da je to uslov. 

- Džaferović i Izetbegović mogu iz svoje glave da iznose neke uslove i to rade u kontinuitetu. Ne postoji nigdje zapisano da je uslov za konstituisanje Vijeća ministara altivacija MAP-a. To očigledno samo oni prepoznaju i prevode na takav način. Oni BiH usporavaju u njenom razvoju - kazao je Košarac danas novinarima u Sarajevu. 

Podsjetio je na poruke evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna koji je rekao da je važno konstituisati zajedničke organe vlasti, a ovakvo uslovljavanje od SDA, smatra Košarac, "cementira" evropski put BiH. 

- Ne možemo dobiti status kandidata ukoliko ne konstituišemo organe vlaste. To uslovljavanje dolazi od SDA, Izetbegovića i Džaferovića. Naš stav je tu potpuno jasan, neophodno je implementirati volju birača Republike Srpske. Na ovaj način se negira izborna volja građana RS-a i cijele BiH, zakon se ne poštuje, nemamo organe vlasti - istakao je. 

Komentirajući odlazak predsjedavajućeg Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizidića u Berlin, gdje je na samitu lidera zapadnog Balkana predstavljao BiH, rekao je da Zvizdić nema legitimitet za takvo nešto te da BiH može predstavljati samo njeno Predsjedništvo.  

- Džaferović, Izetbegović i Zvizdić očigledno imaju unutrašnjih problema u SDA i time što često napadaju RS i njene institucije pokušavaju amortizovati na neki način svoje unutrašnje probleme - smatra Košarac. 

Kazao je i to da strukturi okupljenoj oko lidera SDA očigledno odgovaraju "podobni Srbi" kao što su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te ministar sigurnosti Dragan Mektić i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, koji, kako je rekao, implementiraju njihove političke zadatke. 

Izetbegovićevu najavu da bi Vijeće ministara moglo biti formirano u maju ocijenio je "lažno optimističkom". 

Izetbegović jedno priča, drugo radi, treće misli. On je usporio evropski put BiH te uslovio i usporio konstituisanje zajedničkih organa. Ako se pročita poslovnik, nema teoretske šanse da se do polovine juna uradi bilo šta kada je u pitanju izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara - zaključio je šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH. 

 

Ne propustite