ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH DŽAFEROVIĆ: Sastanak sa Merkel i Macronom može imati samo pozitivne posljedice za BiH, Zvizdić nije uradio ništa izvan ustava, zakona i Dejtonskog sporazuma

Bosna i Hercegovina
ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH DŽAFEROVIĆ: Sastanak sa Merkel i Macronom može imati samo pozitivne posljedice za BiH, Zvizdić nije uradio ništa izvan ustava, zakona i Dejtonskog sporazuma
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je jučerašnji samit lidera zapadnog Balkana u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom važan sastanak koji, kada je BiH u pitanju, ima cilj da dodatno podstakne njen evropski put.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je jučerašnji samit lidera zapadnog Balkana u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom važan sastanak koji, kada je BiH u pitanju, ima cilj da dodatno podstakne njen evropski put.

- Taj sastanak može proizvesti samo pozitivne posljedice za BiH i nijednu negativnu. To je i sastanak koji treba podstaći dijalog između Beograda i Prištine u pogledu normalizacije njihovih odnosa - istakao je Džaferović.

Osvrnuo se i na sastanak koji će biti održan 2. maja s predsjednikom Turske  Recepom Tayyipom Erdoğanom, a kojem će prisustvovati predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, Džaferović te u ime Željka Komišića, njegov predsjednik kabineta. 

- Sigurno ćemo potpisati ugovor o slobodnoj trgovini, ta stvar je već finalizirana u Predsjedništvu. Također očekujemo da se potpiše protokol o izgradnji autoputa Sarajevo- Beograd, na tome intenzivno radimo i u Predsjedništvu i sa turskom stranom - najavio je. 

Komentirajući tvrdnje zvaničnika iz Republike Srpske da predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić nije bio legitimni predstavnik BiH na samitu u Berlinu, kazao je da Zvizdić, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ima pravo da na poziv organizatora ode u Berlin i predstavlja BiH. 

- BiH se može predstavljati samo u skladu sa ustavom, zakonom i Dejtonskim sporazumom i Zvizdić nije uradio ništa što je izvan toga. Ko god da predstavlja BiH mora i može je predstavljati jedino na ovakav način - stav je člana Predsjedništva BiH. 

Na pitanje novinara može li se uskoro očekivati konačno formiranje Vijeća ministara, kazao je da u ovom trenutku na to nema odgovor zbog jednog pitanja koje je bitno, ali još uvijek nije riješeno, a tiče se vladavine prava. 

- To je pitanje aktivacije MAP-a i predaje prvog Godišnjeg nacionalnog plana. Ukoliko se to dogodi danas, do kraja dana možemo imati sjednicu Predsjedništva i odobren mandat - naglasio je Džaferović. 

Zaključio je da se ustavno-pravni sistem mora poštovati u cjelosti, a ne samo da se poštuje ono što nekome odgovara. 

 

Ne propustite