NOVI.BA NA PRIJEMU U POVODU PRAVOSLAVNOG VASKRSA/Mitropolit dabrobosanski Hrizostom: Samo harmonična društva imaju budućnost

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA PRIJEMU U POVODU PRAVOSLAVNOG VASKRSA/Mitropolit dabrobosanski Hrizostom: Samo harmonična društva imaju budućnost
Svečani prijem povodom pravoslavnog Vaskrsa, najradosnijeg hrišćanskog praznika, upriličen je danas u sjedištu Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu, gdje je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio da je u multietničkom, multireligioznom i multikulturalnom društvu kakvo je u BiH, Vaskrs prilika za naše uzajamno zbližavanje i bolje poznavanje jedni drugih.

Svečani prijem povodom pravoslavnog Vaskrsa, najradosnijeg hrišćanskog praznika, upriličen je danas u sjedištu Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu, gdje je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio da je u multietničkom, multireligioznom i multikulturalnom društvu kakvo je u BiH, Vaskrs prilika za uzajamno zbližavanje i bolje poznavanje jedni drugih.

v-3

- Nažalost, mi se malo ili nimalo poznajemo, to su poljedice naših predrasuda jednih o drugima. I pored toga, vjerujemo u harmoniju naših različitosti jer samo harmonična društva imaju budućnost - kazao je mitropolit u obraćanju zvanicama. 

Stoga je pozvao sve da, uime vjernika i naroda, ulože više napora u stvaranje funkcionalnog i harmoničnog društva te izrazio vjerovanje da se dobrim odnosima i još boljim primjerima može vaskrsnuti dobro, ljubav, život, nada i "sve drugo što je nekad ovdje zakopano". 

- Vaskrs sa sobom nosi velike i univerzalne poruke koje možemo definisati kao: dobro uvijek pobjeđuje zlo, život uvijek pobjeđuje smrt, ljubav pobjeđuje mržnju, svjetlost razgoni tamu... Ove univerzalne poruke upućene su svakom čovjeku, narodima i narodnostima svih vremena i vijekova, one nisu selektivno hrišćanske - istakao je Hrizostom. 

On je iskoristio ovu priliku da podsjeti na dugogodišnji problem s kojim se Srpska pravoslavna crkva u BiH suočava, a to je diskriminacija u pogledu oduzete imovine u Sarajevu i Federaciji BiH.

S tim u vezi apelovao je na sve odgovorne u Sarajevu i FBiH kako bi riješili ovaj problem i vratili oduzetu imovinu te na taj način pokazali da glavni grad i entitet stoje iza politike pomirenja, demokratije i jedankopravnosti. 

Između ostalog, napomenuo je da Srpska pravoslavna crkva ove godine proslavlja bitne datume, a to su 800 godina njene autekefalnosti, kao i 800 godina od osnivanja Mitropolije te 500 godina goraždanske štamparije. 

- Ovo su fundamentalni jubileji koji nas obavezuju da vas podsjetimo na njih i pozovemo da ih zajedno proslavljamo - poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom. 

Jedan od uzvanika, zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić kazao je da su ovo prilike kada se ljudi susreću po dobru, čestitaju jedni drugima praznike, pokušavajući da na taj način ožive dobre međukomšijske odnose.

v-4

- Želimo da vratimo međunacionalne i međuvjerske tradicionalno dobre odnose u BiH i stvaramo bolju budućnost za dobrobit svih naroda. Današnji dan je upravo povod da ukažemo na taj smjer - istakao je.  

v-55

Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić poručila je da narodi u BiH moraju jedni druge poštivati i imati razumijevanje jedni za druge. Izrazila je zadovoljstvo što prisustvuje današnjem događaju, gdje, kako je rekla, žele okupiti sve Srbe koji žive i na području FBiH i u RS-u, i zajedno proslaviti najveći hrišćanski praznik, Vaskrs. 

 

v-6

Vaskršnjem prijemu prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović koji je rekao da je ovo vrijeme praštanja, kada se treba obogatiti pozitivnom energijom da bi se pozitivno gledalo u budućnost. 

Današnjem prijemu u prostorijama Mitropolije, gdje je i Saborna crkva Rođenja presvete bogorodice, prisustvovali su brojni predstavnici javnog, političkog i kulturnog života u BiH, predstavnici religijskih zajednica, kao i diplomatskog kora. 

v-22

Između ostalih, bili su tu  predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, premijer FBiH Fadil Novalić te ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakub Finci.

 

Ne propustite