Roditelji vape za pravdom!

Svijet
Roditelji vape za pravdom!
U Meksičkom gradu Iguala 27. septembra ove godine nestalo je 43 studenta. Svi su bili studenti pedagogije, a krenuli su na prosvjed za prava učitelja. Policija ih je presrela i pucala na njihove autobuse te je tom prilikom ubijeno šest osoba. Posljednji put svjedoci su vidjeli studente kada ih je policija na silu utrpavala u svoja vozila. Neki su studenti uspjeli pobjeći i još uvijek se boje za svoje živote.


U Meksičkom gradu Iguala 27. septembra ove godine nestalo je 43 studenta. Svi su bili studenti pedagogije, a krenuli su na prosvjed za prava učitelja. Policija ih je presrela i pucala na njihove autobuse te je tom prilikom ubijeno šest osoba. Posljednji put svjedoci su vidjeli studente kada ih je policija na silu utrpavala u svoja vozila. Neki su studenti uspjeli pobjeći i još uvijek se boje za svoje živote. 

S pucnjavom se povezuju 22 policajca, a državni tužilac izjavio je kako bi, jednako kao i njihovi nadređeni, mogli biti povezani s kriminalnim bandama. Zbog moguće povezanosti sa slučajem nestalih studenata, naloženo je hapšenje gradonačelnika Iguale, Jose Luisa Albrace i njegovog šefa za sigurnost, no oni su u bijegu.


Iguala se nalazi 200 kilometara od glavnog grada, Mexico Cityja.  

Nakon što su zarobljeni od strane policije u gradu Iguala, u državi Guerrero studenti su navodno bili predani bandi u kartela teritoriju, a zatim pogubljeni u kontejneru u Cocula, 14 milja daleko.Banda je zapalila tijela te ih bacila u rijeku, tvrde vlasti.


Međutim neki roditelji još uvijek vjeruju da su im djeca živa.


"Ja ne gubim vjeru, ali mi smo se borili i borimo se sa ovim  čudovištem", rekao je Galindo, 66, majstor koji živi u San Joseu, a vjeruje se da je jedini roditelj nestalih studenata koji živi u SDA-u."Čudovište" je meksička vlada, kaže Galindo. On ne vjeruje ono što vlasti govore o studentima. 


Najmanje 74 osoba uhićeno je u vezi s nestankom i smrti studenata, a guverner Guerrero je uzeo odmor zbog užasnih kritika na njegov račun da je on odgovorio presporo na ono što se naziva jednim od najozbiljnijih kršenja ljudskih prava u novijoj istoriji Latinske Amerike. Galindo, kao roditelj nije zadovoljan sa tim uhićenjima.


Nesposobnost vlasti da locira 43 studenta ili njihova tijela je otvorena rana na psihi 43 porodice i meksičkog društva.

Ne propustite