Koristi namaza s naučnog aspekta

Ramazan
Koristi namaza s naučnog aspekta
Značaj namaza u islamu najbolje objašnjava činjenica da je u Kur'nu spomenut više od 100 puta.

Uzvišeni kaže: „Ovo je Knjiga u koju nema nikakve sumnje. Ona je putokaz bogobojaznima, koji vjeruju u neviđeno (gajb), klanjaju namaz, dijele i pomažu druge sa onim što smo im darovali.... Oni će biti spašeni.“ (El-Bekara, 1-4.)

Poznato je da je namaz najvažnija vjerska obaveza svakoga muslimana i muslimanke koju smo dužni obavljati pet puta dnevno. Značaj namaza u islamu najbolje objašnjava činjenica da je u Kur'nu spomenut više od 100 puta. Na arapskom jeziku, kao i u Kur’anu, ova dužnost je poznata pod nazivom “salat” dok se na našim prostorima koristi termin “namaz”, koja je turskog porijekla. Obavljanje namaza je djelo i aktivnost koje sa sobom nosi mnogobrojne koristi, kako duhovne tako i materijalne. 
Namaz je propisan muslimanima da bi ostvarili duhovne koristi, da bi se očistili od grijeha i  duhovno Allahu približili. Osim što se približavamo Allahu, mi zadobijamo Njegovo zadovoljstvo, radimo za svoje ahiretsko dobro.

Onima koji namaz ne obavljaju, prijeti džehennemsaka vatra na onome svijetu, kao što Svevišnji kaže: „Šta vas je u vatru dovelo?“ Reći će: „Nismo bili od onih koji su namaz obavljali...“ (El-Muddessir, 42-43.)

U naučnom svijetu rađena su istraživanja koja potvrđuju istinitost ovih tvrdnji, a to su:

•    Neke od fizičkih koristi namaza

Na jednom od univerziteta u Japanu 2002. godine vršeno je istraživanje o tome kako namaz kod pacijenata muslimana koji ga praktikuju poboljšava i ubrazava rehabilitaciju. Glavna funkcija rehabilitacije je obezbjeđivanje adekvatne terapije koja pomaže u poboljšavanju fizičke aktivnosti kod bolesne osobe preko poboljšavanja jačine njhovih mišića. Tim koji učestvuje u rehabilitaciji pacijenta mora da vodi računa o socijalnom i mentalnom blagostanju pacijenta. Posmatrajući na milione muslimana koji obavljaju namaz regularno u propisano vrijeme, naučnici iz Japana su pretpostavili da namaz uveliko može da poveća fizičko zdravlje i samopouzdanje, poboljšavajući mišićno-skeletne sposobnosti, motoriku i protok krvi u mozgu, te da može igrati veliku ulogu u rehabilitaciji.

U svom radu analizirali su različite poze u namazu i raspon kretnji spravom za mjerenje uglova (goniometrom). Moždani krvni pritisak u odnosu na gravitaciju je izračunat u različitim pozicijama u namazu. Ovo istraživanje je pokazalo da tokom obavljanja namaza, većina zglobova i mišića su aktivni sa malim naporom, što igra bitnu ulogu u moždanoj cirkulaciji i postularnim refleksima. Fizička vježba, kao što je “tai chi”, uključuje kretnje cijelog tijela, ali namaz predstavlja više od toga iz razloga što on uključuje učenje Kur’ana i dovu, koji se izgovoraju tokom činjenja kretnji i između njih.

Prema istraživanju koje je vršeno 2008. godine pri Malezijskom univerzitetu od strane tima sa Biomedicinskog inžinjeringa, pozicija sedžde može da smanji ritam srca. Nizak puls srca je pozitivan znak i označava da je srce u stanju mirovanja. Za neka kretnje u namazu je dokazano da smanjuju krstobolju i poremećaj erekcije. Pored dokaza za fizičke koristi namaza, postoje i dokazi da obezbjeđuje smirujuće efekte na mentalni i misaoni dio čovjeka.

•    Namaz i analiza signala moždanih valova

Hemijske promjene se dešavaju kada je mozak aktivan. Hemijski procesi koji se dešavaju uzrokuju kretanje jona ili atoma koji nose električni naboj. Kada se ovo desi, pojave se električne aktivnosti. Danas, zbog razvitka tehnologije, ovi naboji iz mozga mogu se mjeriti elektrodama koje se postave na glavu/lobanju specijalnom tehnikom-elektroencefalografijom (EEG), i tako se mjere signali mozga koji rezultiraju iz ovih električnih aktivnosti. Promjena EEG signala zavisi od različitih unutrunutrašnjih stanja ispitanika.

U toku 24 sata, musliman obavi pet namaza, što znači najmanje 17 rekata, a što sadrži 119 poza. Uz to, poze su takve prirode da ih mogu obaviti ljudi svih starosnih dobi, i to je vježba koja ne uzrokuje napor ili umor i doprinosi unutrašnjem miru.
 
Iz navedenih razloga, tim sa Tehnološkog univerziteta u Maleziji u 2011. godini, odlučio je da analizira EEG signale i izvrši računanje nakon obavljanja namaza. Tokom ovog istraživanja vršena su mjerenja pozitivnog uticaja nakon slušanja “natura” muzike i obavljanja namaza. Eksperimet, urađen od strane navedenog tima sa Tehnološkog univerziteta, pokazao je da pored dotadašnjih istraživanja koja su dokazala pozitivne efekte slušanja “natura” muzike na mozak, pozitivan uticaj namaza je veći. Usporedbu su postigli mjereći nivo gama valova nakon slušanja spomenute muzike, te potom nakon obavljenog namaza. Gama valovi su se povećali znatno više nakon obavljenog namaza, nego nakon slušanja “natura“ muzike.

Naučni tim sa odsijeka Biomedicinskog inžinjeringa sa Malezijskog univerziteta je došao sa još jednim saznanjem. Rad je trebalo da istraži stepen relaksacije postignut obavljanjem namaza pomoću mjerenja alfa moždanih aktivnosti u frontalnom, centralnom, parijetalnom i potiljačnom pomoću elektroda. Devet muslimana je učestvovalo u eksperimentu i testiranje je vršeno dok su klanjali duha-namaz. Testovi su pokazali da nije bilo značajne razlike u RP(α) (mean alpha relative power) između alfa amplituda tokom duha-namaza i djelovanih uvjeta u svih osam pozicija elektroda. Međutim, RP(α) pokazao je veću alfa amplitudu tokom sedžde u toku obavljanja duha-namaza i djelovanih uvjeta u parijentalnoj i potiljačnoj regiji u poređenju sa stanjem odmora. Pojava povećanja alfa amplitude sugerira parasimpatičku aktivaciju, što ukazuje na stanje opuštanja.

Hvala Allahu na Uputi koju nam je dao i na blagodati obavljanja namaza koju imamo. 

Izvor:  SAFF (Fatima Jašarević)

Ne propustite