POVREDE I SMRTNI SLUČAJEVI

NOVI.BA NA PRES-KONFERENICIJI SAVEZA SAMOSTALNIH SINDIKATA BiH I UDRUŽENJA ZA UNAPREĐENJE ZAŠTITE NA RADU SARAJEVO: Broj smrtnih slučajeva u FBiH svake godine sve veći, hitno potreban novi Zakon o zaštiti na radu

Objavljeno:26.04.2019 - 13:56
A A A Times Arial

Foto: Novi.ba

Savez samostalnih sindikata BiH i Udruženje za unapređenje zaštite na radu Sarajevo organizirali su danas pres-konferenciju u povodu 28. aprila, Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. To je bila i prilika da predstavnici ovih organizacija pozovu nadležne organe vlasti da donesu novi Zakon o zaštiti na radu i obezbijede sigurna radna mjesta i dostojanstven rad. 

Predsjednik Udruženja za unapređenje zaštite na radu Zuhdija Mahmutović napomenuo je da je ovo Udruženje formirano nedavno, 15. marta ove godine, s ciljem izvršenja uticaja na vlasti u Federaciji BiH kako bi formirali zakonodavni okvir koji bi bolje štitio prava radnika u ovom bh. entitetu. 

- Broj smrtnih slučajeva u FBiH svake godine se povećava. Po zadnjim informacijama, od januara do septembra 2018. godine, u Federaciji je zabilježeno 11 smrtnih slučajeva. Kod nas se ne vodi statistika smrtnih slučajeva usljed bolesti nastalih na radu, ali po procjenama Međunarodne organizacije rada, taj omjer je 1:6, što iznosi oko 60 smrtnih slučajeva godišnje - istakao je Mahmutović.  

Informacije o broju povreda na radu, kaže, nisu pouzdane iz dva razloga, i to zbog toga što radnici ne prijavljuju povrede jer se boje otkaza, a drugi razlog je taj što se poslodavci plaše kazni. 

- Moderne države riješile su taj problem obaveznim plaćanjem osiguranja za povrede na radu pa je poslodavac obavezan da prijavi svaku povredu i radniku plati štetu - dodao je. 

Situacija u Republici Srpskoj je malo bolja jer je 2008. godine donešen Zakon o zaštiti na radu sa 23 bitna podzakonsaka akta, dok je svijest o ovom problemu u susjednoj Srbiji na mnogo većem nivou te je tako njihova Vlada ovu godinu proglasila Godinom zaštite na radu. 

- U zemljama okruženja mnogo više brige se vodi o ovoj problematici nego kod nas - zaključio je Mahmutović, podsjetivši da je u Federaciji na snazi još uvijek Zakon iz 1990. godine naslijeđen iz Socijalističke Republike BiH, koji je zastario i prevaziđen. 

Po tom zakonu plaćanje kazni za poslodavce predviđeno je u dinarskoj valuti, što se onda konvertuje u konvertibilne marke, a najveći iznos za učinjeni prekršaj poslodavca iznosi simboličnih 50 KM.

Adis Kečo iz Saveza samostalnih sindikata BiH također je potvrdio da zaštiti na radu nije posvećena dovoljna i adekvatna pažanja, napominjući da je Savez još 2005. godine tražio donošenje novog Zakona. 

- Poražavajuće je za cijelo društvo da se broj povreda radnika povećava iz godine u godinu, tako da je ovo stanje postalo nepodnošljivo. Dodatni problem je i mali broj inspektora zaštite i koji ne mogu odgovoriti svo poslu - kazao je. 

Na današnjoj pres-konferenciji istaknuto i to da je tehnologija tokom vremena mnogo napredovala, tako da je bilo potrebno ne samo odavno donijeti novi Zakon o zaštiti na radu, već je taj zakon dosada trebao doživjeti i određene izmjene i dopune. 

U Federaciji BiH od 2007. do 2017. godine zabilježena su 93 smrtna slučaja. Povrede na radu također bilježe stalni rast i prelaze cifru od 1.000 povreda godišnje, mada ti podaci zbog neprijavljivanja nisu pouzdani. 

Međunarodna organizacija rada od 2003. godine obilježava Svjetski dan sigurnosti i zašite zdravlja na radu s naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu, a s ciljem promocije sigurnog, zdravog i dostojanstvenog rada za sve radnike. Navedeni datum odabran je kao uspomena na 28 smrtno stradalih u nesreći na radu na gradilištu u državi Konektikat, u SAD-u. 

Po procjenama Međunarodne organizacije rada objavljenih u septmebru 2017. godine, smrtne povrede ili bolesti u vezi sa radom su se povećale na 2,78 miliona godišnje. Većina tih smrtnih slučajeva, njih 2,4 miliona, rezultat su bolesti u vezi s radom, a 380.000 su smrtni slučajevi nastali kao posljedica nesreće. 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia