HILJADE MLADUNACA CARSKINH PINGVINA UMRLI NA ANTARTIKU! Čitava kolonija nestala, slijedi ono najgore...

Svijet
HILJADE MLADUNACA CARSKINH PINGVINA UMRLI NA ANTARTIKU! Čitava kolonija nestala, slijedi ono najgore...
Hiljade mladunaca carskih pingvina utopile su se kada se zbog teških vremenskih uvjeta razlomila i uništila morska ledena ploča na kojoj su ih roditelji podizali,

Hiljade mladunaca carskih pingvina utopile su se kada se zbog teških vremenskih uvjeta razlomila i uništila morska ledena ploča na kojoj su ih roditelji podizali, javlja BBC.

Ova tragedija dogodila se 2016. u Weddellovom moru koje se nalazi uz obalu Antarktike, a znanstvenici su primijetili kako odrasli pingvini nisu pokazali želju da nakon tog događaja ponovno imaju mlade. Istraživači smatraju kako takva odluka najvećih pingvina na svijetu vjerojatno ima nekog smisla jer će u njihovo područje uskoro udariti ogroman ledeni brijeg i poremetiti im stanište.

Ekolozi Peter Fretwell i Phil Trathan s instituta British Antarctic Survey (BAS) primijetili su na satelitskim snimkama kako više nema takozvane kolonije zaljeva Halley. Skoro preko noći nestala je gotovo cijela populacija pingvina koja je tijekom zadnjih desetljeća imala u prosjeku 14.000 do 25.000 parova za razmnožavanje (5-9% svjetske populacije).

Najveća i najteža vrsta

Carski pingvini najveća su i najteža vrsta pingvina i trebaju čvrste ledene ploče kako bi se mogli razmnožavati. Ledene platforme koje plutaju po moru trebale bi izdržati od travnja do prosinca, kada njihovi mladunci mogu samostalno živjeti.   Ako se ranije razlomi morski led, što se izgleda dogodilo 2016. godine, mlade ptice neće moći plivati jer im za to nije izraslo potrebno perje. 

Teška sudbina carskih pingvina

Znanstvenici smatraju da su se odrasli pingvini, koji su tragično izgubili svoje potomke, preselili na druga područja ili odlučili da se više neće razmnožavati jer su u poznijim godinama. Tako je, primjerice, u koloniji u blizini ledenjaka Dawson-Lambton primijećen porast populacije. 

Istraživače pogotovo zabrinjava osjetljivost kolonija carskih pingvina na promjene u njihovim staništima te pretpostavljaju da bi buduće zatopljenje na Antarktici moglo iznimno negativno utjecati na sudbinu carskih pingvina. Prema najnovijim studijama, različite vrste pingvina mogle bi do kraja ovog stoljeća izgubiti između 50% i 70% svoje globalne populacije ako se nastavi ovaj trend otapanja ledenog pokrova ili ploča.

Ne propustite