NOVI.BA NA POTPISIVANJU PROTOKOLA O SARADNJI S PARTNERIMA BiH UOČI SASTANKA ODBORA GUVERNERA EBRD-a: Ovaj skup će biti promocija svih potencijala BiH, očekuju se veliki benefiti

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA POTPISIVANJU PROTOKOLA O SARADNJI S PARTNERIMA BiH UOČI SASTANKA ODBORA GUVERNERA EBRD-a: Ovaj skup će biti promocija svih potencijala BiH, očekuju se veliki benefiti
Ugovori i protokol o saradnji s partnerima Bosne i Hercegovine, koje će ove godine biti domaćin Godišnjeg sastanka odbora guvernera i biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), potpisani su danas u Sarajevu. Procjenjuje se da će na ovom događaju od velikog značaja za BiH, prisustvovati više od 2.500 biznismena iz cijelog svijeta, ministri finansija, investitori te visoki zvaničnici.

Ugovori i protokol o saradnji s partnerima Bosne i Hercegovine, koje će ove godine biti domaćin Godišnjeg sastanka odbora guvernera i biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), potpisani su danas u Sarajevu. Procjenjuje se da će ovom događaju od velikog značaja za BiH prisustvovati više od 2.500 biznismena iz cijelog svijeta, ministri finansija, investitori te visoki zvaničnici. 

Tokom ovog skupa, koji će biti održan od 7. do 9. maja u Sarajevu, planiran je sastanak Odbora guvernera EBRD-a, investicijska konferencija, biznis forum, kao i razni događaji za predstavnike civilnog društva. Najavljeno je da će Sastanku prisustvovati 68 dioničara, odnosno zemalja koje čine strukturu EBRD-a.

ebrd-2

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da pripreme za ovaj veliki događaj za BiH teku po planu.

- Potvrđeni su svi najvažniji događaji, uključujući Samit lidera zemalja zapadnog Balkana koji će biti prateći događaj u okviru Sastanka - rekao je Šarović, istakavši da je podrška sponzora za ovakve događaje dragocjena.

Naglasio je da će organizacija Godišnjeg sastanka guverera EBRD-a pomoći boljoj prezentaciji BiH, u regionu, ali i svijetu. 

- Bez sponzora to ne bi mogli učiniti - rekao je Šarović, zahvalivši premijeru Kantona Sarajevo, gradonačelniku Sarajeva, firmi Integral Inžinjering iz Banje Luke te BH Telecomu, koji čine četiri ključna bh. sponzora.

Između ostalog, najavio je da će BiH potpisati dva ugovora sa EBRD-om u vrijednosti od 220 miliona eura te da se tokom ove godine očekuje povećanje investiranja EBRD-a u BiH za 50 posto više od prethodnih godina. 

Premijer KS Edin Forto kazao je da je za njega ovo najveći događaj za Sarajevo koji se desio u posljednjih 20 godina, dodajući da je Vlada KS ponosna što je partner Ministarstva u organizaciji ovog bitnog događaja.

- Želimo da poslovna zajednica u narednim godinama prepozna Sarajevo kao moguću destinaciju za otvaranje firmi, gradnju, dolazak mladih, profesionalnih ljudi, posebno iz oblasti usluga - naglasio je. 

Gradonačelnik Sarajeva Abudalah Skaka ukazao je na tri benefita organizacije ovog događaja, prvi vezan za reputaciju, odnosno, kako je rekao, Grad Sarajevo će pokazati da su njegovi predstavnici sposobni organizirati 

- Drugi je kratkoročni ekonomski benefit.. Dugoročni benefiti su ti da će se pojaviti ljudi i investicije koji su zainteresirani za investicije u BiH - napomenuo je gradonačelnik. 

Uime Integral inžinjeringa ugovor o sponzorstvu potpisao je izvršni direktor ove firme Nikola Radovanović, koji je istakao da je EBRD dugo godina najvažniji izvor finansiranja u građevinskom sektoru u BiH.

Podsjetio je da EBRD sufinansira trasu na koridoru 5-c, dionicu od Doboja do Prnjavora u dužini od 32 kilometra ova banka finasira u cjelosti, te da je bila sufinansijer puta Banja Luka-Gradiška.

Tokom ovog trodnevnog događaja bit će organizirano 17 povezanih događaja, između ostalog, samit svjetskih donatora, samit lidera zapadnog Balkana, dok će jedan cijeli dan će biti posvećen BiH kada će biti predstavljeni svi potencijali naše zemlje. 

 

Ne propustite