SUZE SAME TEKU! Ovo je istina o najvećem hitu Šabana Šaulića! Napisao ga KONOBAR, ali OVO NIKO NIJE ZNAO

Objavljeno:23.04.2019 - 20:35
A A A Times Arial

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić, koji je 17. februara poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj, postao je legenda još za života. 

ffr

Snimanje ploča započeo je kao osamnaestogodišnji mladić, kada je 1969. već prvom pjesmom "Dajte mi utjehu“ pokorio bivšu državu i preko noći postao zvijezda. 


Njegov talenat svesrdno je podržavao tada čuveni harmonikaš Budimir Buca Jovanović, koji je do polovine 70-ih krojio pjesme baš po njegovoj mjeri. Tada je Šaban bio avangarda u narodnoj muzici, pošto se na Bucin nagovor usuđivao da (prije)ukrašava pjevačke trilere. To je radio s izrazitom lakoćom, ali ne prema ukusu muzičkih urednika koji su mu na Radio Beogradu zatvarali vrata.

ff
Razlaz sa Bucom desio se 1975. godine, kada je Šaban u sebi prepoznao da, osim bogomdanog glasa, ima talenta i za stvaranje melodija.

Pjesma koja je obilježila taj razlaz je Šabanov prvi, a danas i jedan od njegovih najvećih hitova, koji je sam komponovao - "Uvenuće narcis beli". ijove vanvremenske pjesme, koja se i poslije više od 40 godina sluša kao nekada, napisao je Branislav Cvetinović Laki, ugostitelj, rodom iz Šapca.


Konobar Laki radio je u to vrijeme u jednom restoranu u tek izgrađenoj palati "Beograd", popularnoj "Beograđanki". Već tada je imao nekoliko ukomponovanih tekstova, ali pjesme nije pisao po narudžbi, već iz duše i prema događajima iz ličnog života. Tako je nastao i hit "Uvenuće narcis beli“.


Ovako je Cvetinović jednom prilikom opisao kako se to dogodilo:


- Idem sa Slavije do Zelenog venca da se vidim sa djevojkom. Na Slaviji, babe iz Belog Potoka prodaju cvijeće. Meni se dopali bijeli narcisi. Uzmem buket, sjednem u trolu i siđem na Terazijama, pa kroz Sremsku do Zelenjaka. Dođem u prodavnicu gdje je ona radila, a nje nema. Dva je sata, oni rade do tri. Zakasnio, ona već otišla", ispričao je Laki.

U prodavnici gdje je bila zaposlena ta djevojka radio je i njegov zemljak, izvijesni Žika.


- Reče mi Žika da uđem. Bio je neki stočić gdje su zaposleni pili kafu. U to vrijeme je popularan bio vinjak. Pita me Žika šta ću da pijem, kažem mu: "Vinjak". Sednem za taj sto, a njena slika na stolu. Kažem ja njemu: "Žiko, ja sam zadovoljan i slikom! Daj mi samo neku vazu da ubacim ovo cijveće". Ubacim narcise, popijem vinjak. Pita me hoću li kafu, kažem da neću. Već je petnaest do tri, radnja se zatvara, vrijeme je da pođemo. Izlazimo iz radnje, a Žika u jednom trenutku kaže: "Bane, stani. Idi uzmi cvijeće, UVENUĆE!“ Kažem mu: "Nek' uvene, to je za nju. Kad dođe u ponedjeljak, ako su uveli, tako je moralo da bude. Narcisi će kad-tad uvenuti", izrekao je Laki, pozdravio se sa Žikom, pa krenuo pješke uz Prizrensku ka Beograđanki.


- Nisam žurio, bilo je tri sata, a ja radio tek od pet. Idem tako i do Moskve već napišem prvu strofu: "Želeo sam sinoć da te vidim, nisam mog' o svoju čežnju skriti, mislio sam da ćeš biti sama, htio sam ti cvijeće pokloniti." Stižem u Beograđanku, presvučem se, pa uzmem papir i olovku, izađem na terasu i dovršim pjesmu. Nije prošlo pet minuta, a portir mi sa vrata kaže: "Traže te dvojica"- naveo je Cvetinović.

fr
- Otkud sad oni, zapitah se. Ponudim im piće, pa onako razgovarasmo dok mi ne počne smjena. Kad sam ih ispratio, kod lifta mene Šaban upita da li možda imam neki tekst za njega. "Imam turneju po Austriji, idem s Veroljubom, pa usput da mi ne bude dosadno da napravim pjesmu na tvoj tekst", reče Šaban. Kažem mu: "Evo, jedna svježe napisana". Sjećam se, zelenom olovkom bila je napisana na parčetu papira koji sam iz džepa izvadio pred njim. Šaban je odmah uzeo da čita. Stigao lift, ali on ne ulazi u njega, čita pjesmu pažljivo: "Sviđa mi se! Kad se vratim, imamo pejsmu!“ Tako je i bilo" - ispovijeda konobar o nastanku "Narcisa".

Melodiju je na Cvetinovićev tekst napisao Šaban, a odsvirao ansambl Branimira Đokića. Pesma se našla na singl ploči koja je štampana u martu 1976. godine. Otpevana je premijerno mjesec dana ranije, na tada popularnom festivalu "Hit parada" u beogradskom Domu sindikata.

re
Šaulićev "Narcis" postao je apsolutni šampion festivala! Ploča sa ovom pjesmom na A strani brzo je dostigla srebrni tiraž, a odmah zatim i zlatni (100.000 prodatih primjeraka).

Pjesma je postala pravi narodnjački i kafanski evergrin, a svi najveći hitovi u njegovoj 50 godina dugoj karijeri zaređali su se tek poslije ove pjesme.

"Uvenuće narcis beli
što sam tebi hteo dati
na stolu kraj slike tvoje
suzom ću ga zalivati…"

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!