Rusija i Srbija žele ukinuti međusobni roaming

Objavljeno:23.04.2019 - 15:55
A A A Times Arial

Rusija i Srbija namjeravaju ukinuti međusobni roaming u prometu mobilnih operatera, objavili su danas beogradski mediji, pozivajući se na priopćenje ruske Federalne antimonopolske službe (FAS).

Prema navodima FAS-a, zamjenik šefa te službe Anatolij Golomolzin posjetio je Srbiju i sa šefom srbijanske agencije za telekomunikacije (RATEL) dogovorio početak zajedničkog rada na ukidanju roaminga.

Od sljedeće godine očekuje se potpuno ukidanje roaminga za zapadni Balkan

"Postignut je dogovor o razmjeni materijala i informacija o pravilima nediskriminacijskog dostupa u telekomunikacijskim i poštanskim uslugama, kao i da se pristupi zajedničkom radu na ukidanju roaminga između Rusije i Srbije", navedeno je priopćenju ruske službe FAS.

U Beogradu je 4. aprila, tokom Digitalnog summita zapadnog Balkana, potpisan Regionalni sporazum o roamingu po kojem će cijene u prvoj fazi od 1. jula biti smanjene za 27 posto, dok se od 1. jula 2021. očekuje potpuno ukidanje roaminga za zapadni Balkan.

Po tom sporazumu, cijene roaminga s Albanijom bit će umanjene za čak 85 posto, s obzirom da Albanija do sada nije bila dio sporazuma o prilagođavanju cijena roaminga koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!