NIJE NI ČUDO ŠTO JE TO URADIO, SKORO NIKO NE ZNA DA JE IRFAN MENSUR PROMIJENIO PREZIME: Ovako se zapravo preziva glumac!

Show
NIJE NI ČUDO ŠTO JE TO URADIO, SKORO NIKO NE ZNA DA JE IRFAN MENSUR PROMIJENIO PREZIME: Ovako se zapravo preziva glumac!
.

Rođen je u Sarajevu kao Irfan Kurić. Njegov otac Mensur Kurić je rodom iz Niša, a potiče od begovske porodice iz Donjeg Vakufa dok mu je majka Nada Wasche potomak grofovske prodice Alaupović. 

S majčine strane ima češke, mađarske i hrvatske korene. Otac mu je bio musliman, a majka hrišćanka.

irfan1

Nakon razvoda roditelja odlazi iz Sarajeva što doživljava veoma traumatično i teško podnosi godine provedene u Nišu kod oca i maćehe Miroslave Mime Vuković. Međutim, Mima je bila glumica, pa se preko njenih prijatelja zainteresovao za glumu i odlučio da upiše Akademiju.

irfan2

Kada je maturirao preselio se u Beograd i upisao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Tada je promIJenio prezime Kurić u Mensur, po očevom imenu. U jednom intervjuu je izjavio da je to učinio kako bi iza sebe ostavio nešto, kako bi stvorio jednu novu malu porodičnu lozu, te dodao da su roditelji znali za njegovu namJeru i da se nisu protivili tome.

irfan3

Nakon završetka Akademije bio je produktivan i angažovan kako na filmu i televiziji tako i u pozorištu pa se većina njegovih ostvarenja sada već smatra antologijskim.

Posljednjih godina posvećen je pedagoškom radu. 

irfan4

 

Ne propustite