AMBASADORICA AUSTRIJE U BiH ULRIKE HARTMANN ZA NOVI.BA: Mladi u BiH s pravom žele dobre prilike i izvjesnost u pogledu svoje budućnosti

Bosna i Hercegovina
AMBASADORICA AUSTRIJE U BiH ULRIKE HARTMANN ZA NOVI.BA: Mladi u BiH s pravom žele dobre prilike i izvjesnost u pogledu svoje budućnosti
Ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann u intervjuu za Novi.ba govorila je o odnosima BiH i Austrije, političkoj situaciji u našoj zemlji, masovnom odlasku stanovništa iz BiH te ostalim aktuelnim pitanjima. Između ostalog, istakla je da se u demokratskoj državi nosioci najviših funkcija biraju da bi tokom svog mandata radili za dobrobit građana, ali, da, nažalost, u BiH ni pola godine nakon općih izbora nije formirana vlast na državnom i federalnom nivou.

Ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann u intervjuu za Novi.ba govorila je o odnosima BiH i Austrije, političkoj situaciji u našoj zemlji, masovnom odlasku stanovništa iz BiH te ostalim aktuelnim pitanjima. Između ostalog, naglasila je da se u demokratskoj državi nosioci najviših funkcija biraju da bi tokom svog mandata radili za dobrobit građana, ali, da, nažalost, u BiH ni pola godine nakon općih izbora nije formirana vlast na državnom i federalnom nivou.  

Komentirajući činjenicu da formiranje vlasti u BiH još uvijek nije okončano, austrijska ambasadorica kazala je bitno završiti taj proces poslije izbora, ne samo u kontekstu ovladavanja svakodnevnim problemima stanovništva, već i zbog međunarodnih odnosa. 

- Na državnom nivou je potreban jasan partner u kontekstu međunarodnih odnosa, a naročito u okviru procesa približavanja BiH članstvu u Evropskoj uniji. Baš kao što je i evropski komesar Johannes Hahn prilikom nedavne posjete Sarajevu jasno rekao, "reforme, reforme, i opet reforme, jedini su put naprijed". Upravo je formiranje vlasti jedna od pretpostavki i u vezi sa očekivanim mišljenjem Evropske komisije, a zatim i željenog kandidatskog statusa BiH - istakla je. 

Hartmann smatra da nije njen zadatak da daje savjete političarima u BiH, jer se u demokratskoj državi nosioci najviših funkcija biraju da bi tokom cijelog svog mandata radili za dobrobit građana. 

- U aktuelnoj stvarnosti ovdje vidimo, nažalost, da i pola godine poslije posljednjih izbora nije formirana vlast na državnom nivou i nivou Federacije BiH - dodala je.  

Napomenula je da bosanskohercegovački političari imaju zajednički stav u pogledu opredijeljenosti za evropski put BiH te da bi, za dobrobit države i njenih građana, bilo dobro da taj svoj zajednički stav iskoriste i rade u skladu s njim. 

- Bosanci i Hercegovci to zaslužuju, oni su Evropljani i njihova budućnost je u Evropskoj uniji - podvukla je Hartmann.   

Ambasadorica ističe da međunarodna zajednica u BiH želi i može pomoći, ali da, svakako, nije tu da bh. političare i donosioce odluka poštedi njihove odgovornosti i rada za koji su izabrani. 

- Krajnje je vrijeme da se više puta iskazana opredijeljenost za evropske integracije potvrdi na djelu kroz konkretne reformske zahvate, naprimjer, u vezi sa izbornim zakonodavstvom, političke kompromise u vezi s formiranjem vlasti te kroz postignuća na putu prilagođavanja evropskim standardima, između ostalih, u oblasti obrazovanja, vladavine prava, zaštite ljudskih prava. Ne treba očekivati da se međunarodna zajednica miješa u stalne političke razmirice - poručila je.  

Osvrnuvši se na sve brojnije odlaske stanovništva iz BiH, naročito mladih ljudi, naglasila je da ovaj negativni tred zaslužuje zabrinutost bh. vlasti, jer su mladi ljudi budućnost svake zemlje. 

- Ono sa čime bi se odmah trebalo početi je vidljiv rad na poboljšanju uslova života, u vezi sa oblastima kao što su školstvo, zdravstvo, javna uprava, uvjerljiva borba protiv korupcije. Ljudima treba perspektiva za budućnost u ovoj zemlji. Mladi s pravom žele dobre prilike i izvjesnost u pogledu svoje budućnosti. Svakodnevna politička retorika o podjeli pozicija u javnom sektoru po etničko-političkim kriterijima sigurno neće zaustaviti negativan trend - jasno je istakla austrijska ambasadrica. 

Za svoje prioritete tokom misije u BiH kazala je da ih vidi kao dva noseća stuba. Jedan od njih je, pojasnila je, svakako daljnje jačanje tradicionalno dobre bilateralne saradnje između Austrije i BiH u svim oblastimana, od politike, privrede i kulture, pa do saradnje u oblasti obrazovanja i razvoja civilnog društva. 

 - Želim bolje upoznati sve krajeve ove zemlje i ostvariti neposredan kontakt sa dosiocima odluka na različitim nivoima vlasti ali i sa građanima - istakla je. 

Također, ukazala je na značaj lokalnih zajednica jer, kako je rekla, tamo se odvija stvarni život. 

- Poznato mi je da su mnoge općine vrlo dobri primjeri privrednog napretka i stvarnog suživota građana BiH, pripadnika različitih naroda i vjeroispovijesti. Na koncu, dobra privredna situacija je od suštinske važnosti za ugodan život građana i drago mi je da značajno prisustvo austrijskih preduzeća širom BiH doprinosi tome - kazala je naša sugovornica. 

S druge strane, još jedan prioritet ambasadorice Hartmann je podrška evropskom putu BiH te postizanju evropskih standarda života u našoj zemlji, a Austrija je, kako je istakla, dokazano prijateljska zemlja BiH i zagovornica što bržeg približavanja regije zapadnog Balkana Evropskoj uniji. 

Bilateralne i ekonomske odnosi Austrije i BiH ocijenila je odličnim, podsjetivši da Austrijska ambasada u Sarajevu ove godine obilježava 25. godišnjicu otkako je prvi austrijski ambasador 6. aprila 1994. godine predao akreditive tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva. Napomenula je da je Austrija dobar poznavalac prilika u BiH i regionu te da se uvijek trudila pomoći BiH, kako god je to mogla, putem svoje diplomatske mreže, kroz Austrijsku razvojnu agenciju (ADA), Hilfswerk Austrija te kroz niz ostalih humanitarnih organizacija. 

Osim navedenog, ukazala je i na brojne zaključene bilateralne sporazume. 

Nedavno je na snagu stupio Sporazum o saradnji u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, mladih i sporta. Od decembra prošle godine pri Ambasadi djeluje i Austrijski kulturni forum. U oblasti stručnog obrazovanja nastojimo prenijeti pozitivna austrijska iskustva i pomoći boljem usklađivanju obrazovnog sistema potrebama tržišta - kazala je Hartmann. 

Govoreći o saradnji dvije zemlje, podsjetila je i na to da je Austrija, kumulativno gledano, još od 1996. najveći strani investitor u BiH, što potvrđuje i činjenica da je dosada u našu zemlju uložila više od 1,3 milijarde eura. 

- Austrijske firme u BiH zapošljavaju više od 7.000 ljudi. Osim toga, više od 3.500 studenata iz cijele BiH obrazuje se na austrijskim univerzitetima i već sada predstavljaju važan potencijal za daljnji razvoj obje zemlje. Nebrojeni su ljudski mostovi koji nas sve čvršće vežu i, naročito u novije vrijeme, bitno doprinose intenziviranju privredne i kulturne saradnje - istakla je. 

U intervjuu za Novi.ba, amabasadorica Austrije u BiH osvrnula se i na izjave nekih bh. zvaničnika, po kojima bi BiH mogla očekivati kandidatski status u EU do kraja godine, kazavši da samo očekivanje nije dovoljno. 

- Približavanje i pristup EU povezani su sa uslovima koje je svaka od članica morala ispuniti i oni, naravno, vrijede i za BiH. Kandidatski status je korak u procesu nakon objavljivanja mišljenja Evropske komisije o BiH. Morate ipak biti svjesni da je dodjela kandidatskog statusa stvar zajedničke odluke svih 28 država članica konsenzusom. Na BiH je, da svih 28 država članica EU uvjeri svojom zajedničkom političkom voljom i odgovarajućim reformskim napretkom - poručila ja Hartmann. 

Ne propustite