Vlada Šri Lanke uvodi vanredno stanje

Aktuelno
Vlada Šri Lanke uvodi vanredno stanje
.

Vlada Šri Lanke najavila je, nakon terorističkih napada, uvođenje vanrednog stanja u zemlji, koje počinje u ponoć, prenosi Anadolija.

Osim toga, policiji i vojsci omogućena su široka ovlaštenja da pritvore i ispitaju bilo koga bez sudskog naloga.

Ove mjere su uslijedile nakon što je jučer najmanje 290 ljudi ubijeno, a 500 ranjeno u koordiniranim napadima širom zemlje.

Podsjetimo, šest bombaša samoubica izvelo je napade u Šri Lanki u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo 290 osoba, dok ih je preko 500 ranjeno. Glasnogovornik vojske Sumith Atapattu je izjavio da je šest bombaša učestvovalo u napadu, iako se ranije govorilo o sedam bombaša samoubica.

Zbog velikog broja ranjenih, očekuje se da bi konačan broj mrtvih mogao biti još veći. Policija je dosad uhapsila 24 osobe koje se povezuje s napadima.

Mete bombaških napada izvedenih 21. aprila bile su tri crkve u gradovima Kochchikade, Negombo i Batticaloa, te tri luksuzna hotela Kingsbury, Cinnamon Grand i Shangri La u glavnom gradu Šri Lanke Colombu. Sedma eksplozija odjeknula je kod zoološkog vrta kod Colomba, a osma u mjestu Dematogoda na periferiji Colomba.

Poginulo je najmanje 290 osoba, a više od 500 je ranjeno.

Ne propustite