FIPA: Bh. vina predstavljena na renomiranom sajmu u Tokiju

Bosna i Hercegovina
FIPA: Bh. vina predstavljena na renomiranom sajmu u Tokiju
I ove, kao i prethodnih godina, vina iz Bosne i Hercegovine, i to "Vranac 2015" vinarije "Vino Manastir Tvrdoš" iz Trebinja i "Pošip 2015" vinarije "Vinogradi Nuić" iz Ljubuškog, predstavljena su na 95. Sajmu likera i sira koji je održan od 10. do 16. aprila u Tokiju.

I ove, kao i prethodnih godina, vina iz Bosne i Hercegovine, i to "Vranac 2015" vinarije "Vino Manastir Tvrdoš" iz Trebinja i "Pošip 2015" vinarije "Vinogradi Nuić" iz Ljubuškog,  predstavljena su na 95. Sajmu likera i sira koji je održan od 10. do 16. aprila u Tokiju. 

Više od 1.000 vrsta vina iz 28 zemalja svijeta bila su prezentirana i prodavana na najvećem sajmu vina u Japanu. Tokom ove sedmodnevne manifestacije prodato je oko 25.000 boca vina. 

vina-2

Predstavnik Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) u Japanu Shigehiko Nishihama učestvovao je na sajmu prezentirajući bh. vina direktno japanskim potrošačima.

Od januara 2014. godine, BiH je po prvi put počela izvoziti vino u Japan zahvaljujući naporima Nishihame.

Japanska uvozna kompanija "M & P Corporation" iz Tokija odlučila je 2014. započeti uvoz bh. vina iz dvije vinarije, "Vinogradi Nuić" i "Vino Manastir Tvrdoš".

Potrošači japanskog tržišta zadovoljni su visokim kvalitetom bosanskohercegovačkog vina i uživali su u degustaciji "Vranca" i "Pošipa".

Na ovom sajmu nije prodavano vino lokalnih autohtonih sorti grožđa poput Blatine i Žilavke, ali se M&P Corporation i dalje bavi uvozom ove dvije vrste, jer su Blatina i "Žilavka" već postale popularne i dobro prihvaćene u Japanu.

Osim prezentacije vina, Nishihama je predstavio japanskim posjetiteljima kulturu i turizam BiH, što je bio važan doprinos našoj zemlji na japanskom tržištu, saopćeno je iz FIPA-e.

Ne propustite