OBRATITI PAŽNJU

Samo DVA SATA GLEDANJA U EKRAN dnevno dovodi do poremećaja u ponašanju kod djece i razvoja OPASNOG sindroma

Objavljeno:21.04.2019 - 11:39
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Roditeljima je mnogo lakše da se izbore sa djetetovim nestašlucima i drže ga zabavljenim kada ga puste da gledaju TV, ili mu daju da se igra sa tabletom i telefonom.

ekran-2

Djeca koja provode sate gledajući u ekran svakoga dana mnogo su nestašnija kada napune pet godina. Djeca predškolskog uzrasta koja koriste smartfone, tablete i druge uređaje više od dva sata dnevno imaju sedam puta veće šanse da budu hiperaktivna i da obole od ovog sindroma. Vrijeme koje provode ispred ekrana ima značajan uticaj na djetetov razvoj, pa istraživači upozoravaju roditelje da im ograniče vreme koje provode ispred njih.

Jedni ističu da je to vrijeme koje djeca tako provode zapravo distrakcija od drugih zdravih aktivnosti, kao što je sport i spavanje. Pola sata i manje je optimalno vreme koje bi predškolska djeca trebalo da provode ispred ekrana.

U istraživanju je učestvovalo 2.400 porodica u kojima su djeca bila dugo ispred ekrana imala problema sa ponašanjem. Najveći uticaj je primećen kod djece starosti pet godina. Djeca koja sa tri godine provode sat vremena ispred ekrana, do 5. godine se to vrijeme poveća na 1,4 sata. Smanjenje vremena koje provodite ispred ekrana je bolje po zdravlje djeteta nego li spavanje.

ekran-3

Djeca koja su gledala u ekran više od 2 sata dnevno u 65 odsto slučajeva spavaju manje od 10 sati dnevno pa tako gledanje u ekran smanjuje vreme koje djeca provode u spavanju. Nedostatak spavanja može da uspori rast mozga i tako postane predispozicija za razvoj nekih zdravstvenih problema u budućnosti.

Djeca koja provode više vremena baveći se sportom imaju manje šanse da razviju probleme s ponašanjem. Na roditeljima je da deci organizuju kvalitetno vreme i smanje vrijeme koje su djeca izložena ekranima.

Stručnjaci apeluju na roditelje da djeci ne dozvoljavaju da duže od pola sata provode ispred ekrana.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!