BUDITE SPREMNI, PRIBLIŽAVA NAM SE OLUJA! Veliki oblak saharskog pijeska stiže, evo gdje će biti najgore

Region
BUDITE SPREMNI, PRIBLIŽAVA NAM SE OLUJA! Veliki oblak saharskog pijeska stiže, evo gdje će biti najgore
.

Zapadnoj Europi i Mediteranu ovog vikenda prijeti veliki oblak saharskog pijeska, objavio je Severe Weather Europe i dodaje kako će Francuska, dijelovi Španjolske i Portugala, posebice područje Balearskih otoka, veliki dijelovi Apeninskog poluotoka, čak i zemlje Beneluxa kao i zapadnog Mediterana imati nebo puno saharskog pijeska.

ttr

Severe Weather piše kako se radi o dosta rijetkom događaju jer će saharski pijesak doći čak i do Velike Britanije, iako će najveća koncentracija biti na zapadnom Mediteranu.

ddt

Kako smo doznali od dežurnih prognostičara, saharski pijesak u Hrvatsku stiže u noći s ponedjeljka na utorak.

d

Saharski pijesak nošen južnim vjetrom stigne u Europu dva do tri puta godišnje.

dd

Dunja Mazzocco Drvar: Ako niste oprali automobil, nemojte

rew

Za komentar ovoga što nam slijedi smo zamolili prognostičarku RTL-a Dunju Mazzocco Drvar.

"Golema i snažna ciklona koja nam se polako primiče iz Sjeverne Afrike vuče i proporcionalno više pijeska nego što ga mediteransko područje dobije s manjim ciklonama koje nam otamo stižu.

Pijesak koji se nalazi u vrtlogu ponekad padne sa slabijim ili jačim oborinama, a ponekad se jednostavno nataloži kad vjetar u cikloni počne slabjeti.

U ovom slučaju, pijeska već ima u zraku nad zapadnim Sredozemljem i Španjolskom, a sljedećih dana cijeli će sustav polako putovati na istok i zahvatiti i veliki dio naše zemlje.

ddr

Lagano taloženje pijeska na obali će se moći primijetiti već sutra, a znatno će ga više biti u ponedjeljak i pogotovo utorak, kad će padati prljava kiša. I to ne samo na moru, nego i u većem dijelu unutrašnjosti", kaže nam ona.

"Ako niste oprali automobile, i nemojte. Pred blagdan oprani okomiti pozori valjda će ipak ostati čisti", poručuje i podsjeća da su "pošiljke pijeska" koje nam donose afričke ciklone u našim krajevima prilično uobičajene, osobito u ovo doba godine kad je i putovanje tih ciklona preko naše zemlje učestalije.

prva

 

Ne propustite