Šef ukrajinske diplomatije: Tatare na Krimu ubijaju

Svijet
Šef ukrajinske diplomatije: Tatare na Krimu ubijaju
Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin održao je govor pred Komisijom za vanjske odnose Evropskog parlamenta i tom prilikom izjavio: "Sitaucija na Krimu je užasna. Primamo izvještaje da krimski Tatari nestaju svake sedmice i da se njihova mrtva tijela nakon nekoliko dana pronalaze u nekim drugim dijelovima Krima".

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin održao je govor pred Komisijom za vanjske odnose Evropskog parlamenta  i tom prilikom izjavio:

"Sitaucija na Krimu je užasna. Primamo izvještaje da krimski Tatari nestaju svake sedmice i da se njihova mrtva tijela nakon nekoliko dana pronalaze u nekim drugim dijelovima Krima".

Klimkin je kazao da Tatari i Ukrajinci na Krimu ne mogu koristiti osnovna prava i da se stalno osjećaju u opasnosti. 

U međuvremenu, ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije, koji su se sastali u Briselu, izrazili su "veliku zabrinutost zbog razvoja događaja na Krimu, prije svega zbog zastrašivanja i progona krimskih Tatara".

U zajedničkom saopštenju ministara vanjskih poslova EU upućen je apel da se međunarodnim akterima za ljudska prava u cjelini i bez ograničenja omogući slobodni pristup ukrajinskim teritorijama, uključujući Krim i Simferopolj i osuđeno je ilegalno pripajanje Krima od strane Rusije.

(AA)

Ne propustite