Preživjele žrtve genocida o odgađanju presude vojnicima: Agonija se nastavlja

Aktuelno
Preživjele žrtve genocida o odgađanju presude vojnicima: Agonija se nastavlja
.

Preživjele žrtve i svjedoci genocida u i oko Srebrenice očekivali su da će konačna presuda Vrhovnog suda Holandije biti u korist istine i pravde i da će se utvrditi stvarna odgovornost holandskih vojnika, međutim, njenim odgađanjem agonija se nastavlja, a novi termin za izricanje konačne presude, zakazan je za tri mjeseca - 19. jula.

Tim povodom, iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida podsjećaju da je konačna presuda protiv Vlade Holandije po tužbi majki enklava Srebrenica i Žepa trebala biti izrečena danas, ali da je to prolongirano.

"U prvostepenoj presudi Sud je presudio djelimično u korist žrtava i to na način da je uvrdio da je Vlada Holandije odgovorna za smrt muškaraca koji su se nalazili unutar UN-ove baze u Potočarima u julu 1995. godine, u vrijeme kad je počinjen genocid u Srebrenici", navodi Udruženje žrtava i svjedoka genocida u saopćenju za javnost.

Istovremeno, podsjećaju kako je takva presuda holandskog suda za žrtve bila ponižavajuća i neprihvatljiva, te su uložile žalbu, što je učinilo i Pravobranilaštvo.

Preživjele žrtve i svjedoci su očekivali da će konačna presuda biti u korist istine i pravde i da će se utvrditi stvarna odgovornost holandskih vojnika, međutim agonija se nastavlja, navodi se u saopćenju.

 

 

 

Ne propustite