NOVI.BA NA PRES-KONFERENCIJI POVODOM DANA DŽAMIJA: Podsjećanje na ratni period kada je u BiH uništeno oko 1.400 džamija i mesdžida

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA PRES-KONFERENCIJI POVODOM DANA DŽAMIJA: Podsjećanje na ratni period kada je u BiH uništeno oko 1.400 džamija i mesdžida
Svake godine u Bosni i Hercegovini simbolično se obilježava Dan džamija, 7. maj, kao spomen na rušenje Ferhadije u Banjoj Luci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije te 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Svake godine u Bosni i Hercegovini simbolično se obilježava Dan džamija, 7. maj, kao spomen na rušenje Ferhadije u Banjoj Luci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije te 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. 

Tim povodom danas je u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održana pres-konferencija povodom Dana džamija u BiH koji će biti obilježen manifestacijom "Dani džemata i džamija", u periodu 23. april - 4.maj. Organizator manifestacije je Rijaset Islamske (IZ) zajednice u BiH. 

dzamija-2

O značaju manifestacije govorio je šef Odjela za standardizaciju i evidenciju Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ u BiH, Mirsad Kalajdžić

- Manifestacija posvećena džamijama i džematima svake godine nas iznova podsjeća na teški period 1992-1995. godine, kada je na području naše domovine BiH uništeno oko 1.400 džamija i mesdžida - istakao je. 

S druge strane, dodao je, ova manifestacija također je podsjetnik da su tokom 20-ak godina od završetka rata obnovljeni gotovo svi objekti koji su tokom rata porušeni ili znatno oštećeni. 

aladza

Foto: Aladža (Hasan Nazirova) džamija

Kalajdžić je najavio da će 4. maja zvanično biti otvorena Aladža/Hasan Nazirova džamija koja je bila izgrađena 1550/51. godine u Foči, istakavši da ova džamija zbog svoje ljepote spada u vrhunska arhitektonska ostvarenja svoje vrste. 

arena-dzamija

Foto: Šarena džamija 

Podsjetio je da je 13. aprila otvorena restaurirana Sulejman-pašina ili Šarena džamija u Travniku, koja predstavlja jedan od najznačajnijih i najpoznatijih kulturno-istorijskih objekata u BiH. Također je napomenuo da je u prrotekloj godini nekoliko džamija bilo proglašeno nacionalnim spomenicima, i to Stara džamija sa haremom u mjestu Goduš kod Visokog, graditeljska cjelina Azizija džamija sa haremom u Brezovom polju te Džindijska i Jalska džamija u Tuzli. 

Kalajdžić je iznio i podatke po kojima je, u odnosu na prošlu godinu, završena izgradnja 13 objekata, od čega su obnovljene četiri, izgrađene također četiri nove džamije te pet mesdžida. Sada, kako je rekao, po Centralnom registru vjerskih objekata IZ u BiH, zaključno sa 31. martom, u BiH ukupno ima 2.834 objekta, od čega je 1.918 džamija i 916 mesdžida.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH Ismail ef. Smajlović ukazao je na značaj džamija, istakavši da su one bile središte u kojem se odvijao život zajednice. 

- Džamija je oduvijek bila centar oko kojeg se razvija vjerski život Muslimana. Ona predstavja i mekteb i školu i ključno mjesto za obrazovanje populacije - kazao je.

Program manifestacije predstavio je stručni saradnik u Upravi za vjerske poslove Bahrudin ef. Čolo koji je najavio da će manifestacija otvorena izložbom "Džamije, tragovi duhovnosti i simbol naše opstojnosti" koja će biti održana 23. aprila u Ferhadiji u Banjoj Luci. Istog dana u Sarajevu bit će održana Tribina "Značaj tesavuha za vjerski život u BiH."

U okviru manifestacije u Zenici je 25. aprila planirana Tribina "Inovacije u misijskom djelovanju u urbanoj sredini" koja će biti održana u Kočevskoj džamiji. 

Između ostalog, program uključuje i tribinu i izložbu "Džemat i džamija u kontekstu vremena, 27. aprila u Prijedoru, te tradicionalnu Centralnu hutbu za područje Rijaseta IZ u BiH, 3. maja, koju priprema reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Manifestacija će biti završena svečanošću povodom otvaranja ponovno izgrađene Aladža džamije u Foči, za koju poseban program priprema Rijaset IZ u BiH.  

sarena-dzamija-interijer

Foto: Šarena džamija

Dan džamija je simbolično obilježevanje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini na spomen rušenja Ferhadije u Banjoj Luci kao i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske i ostalih paravojnih srpskih snaga srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontroliralo Hrvatsko vijeće odbrane 80 džamija. U BiH je za vrijeme rata 1992-1995. uništeno ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije, koliko ih je bilo prije 1992. godine. 

Ne propustite