ŠEF UREDA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE KS ZA NOVI.BA: Stalni hakerski napadi na Registar zaposlenih u javnom sektoru u KS, od jutros novih pet

Bosna i Hercegovina
 ŠEF UREDA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE KS ZA NOVI.BA: Stalni hakerski napadi na Registar zaposlenih u javnom sektoru u KS, od jutros novih pet
Web stranica na kojoj su jučer objavljeni podaci o platama oko 17.000 službenika u javnom sektoru Kantona Sarajevo (KS) cijeli dan je bila meta hakerskih napada, a jutros u 6.00 registrirano je novih pet, potvrdio je za Novi.ba šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, Erduan Kafedžić.

Web stranica na kojoj su jučer objavljeni podaci o platama oko 17.000 službenika u javnom sektoru Kantona Sarajevo (KS) cijeli dan je bila meta hakerskih napada, a jutros u 6.00 registrirano je novih pet, potvrdio je za Novi.ba šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, Erduan Kafedžić. 

erduan-napadi

- Web stranicu sa registrom zaposlenika u javnom sektoru KS ciljano nismo objavili prije pres-konferencije jer smo očekivali zagušenje, ali nismo očekivali hakerske napade. Međutim odmah nakon što je web stranica objavljena, bila je srušena hakerskim napadom. Nakon što smo uspjeli podignuti stranicu, opet su uslijedili hakerski napadi koje smo uspjeli spriječiti. Hakeri su napravili "robota" koji pravi ogroman broj zahtjeva za pristup web stranici, nakon čega stranica pada. Uspjeli smo detektovati "robota", ali šta će novo hakeri uraditi, ne znamo - rekao je Kafedžić. 

Trenutno stranica radi bez problema, a Ured je, kaže, podigao stepen sigurnosti na veći nivo, uključili su i neke druge filtere, tako da je stranica zasada stabilna.

Kafedžić ističe da vlada nevjerovatna zainteresiranost za ovaj Registar te da je broj pregleda izvan svih očekivanja. 

- Usljed ogromnog broja pregleda došlo je do velikog zagušenja. Do danas smo imali oko 40.000 pregleda, samo jučer tokom prvih šest sati nakon objavljivanja Registra imali smo 31.000. Osim iz BiH, veliki je broj pregleda iz inostranstva, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Hrvatske... - naglasio je.

Najavio je nadogradnju postojećeg sistema Registra te će tako javnost, između ostalog, uskoro imati uvid i u naknade koje zaposleni primaju u javnom sektoru te podatke o tome kada su ugovori zaključeni i dokada.

 - Međutim, radimo pod velikim pritiskom, imamo veliki otpor prema objavljivanju ovih podataka od zaposlenih u javnom sektoru, iako je Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH jasan - konstatovao je Kafedžić, dodajući da su prije objavljivanja Registra kontaktirali Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH koja nije pronašla ništa sporno u objavljivanju spomenutih podataka. 

registar-5

Ova baza podataka sadržavat će više od 20.000 imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo. 

 

Ne propustite