Trump proklinjao Muellerovo imenovanje: Ovo je kraj moga predsjedništva

Aktuelno
Trump proklinjao Muellerovo imenovanje: Ovo je kraj moga predsjedništva
.

Američki predsjednik Donald Trump bio je uvjeren kako će imenovanje posebnog tužitelja za istragu ruske umiješanosti u izbore 2016. godine značiti kraj njegovog predsjedništva, piše u izvještaju posebnog tužitelja Robert Muellera, koji je utvrdio da Trumpova kampanja nije bila u dosluhu s Rusijom.

U izvještaju se navodi da se, kad je bivši glavni državni tužitelj Jeff Sessions obavijestio Trumpa o Muellerovu imenovanju u maju 2017. godine, Trump naslonio u svoju stolicu i rekao:

"O, Bože, ovo je užasno. Ovo je kraj mog predsjedništva. S*** sam."

Trump je potom pitao Sessionsa, kojeg je mjesecima vrijeđao zbog povlačenja iz istrage Rusije: "Kako si mogao dopustiti da se ovo dogodi, Jeff?", te mu je rekao da ga je razočarao, prenosi Hina.

Sessions, koji je ostavku podnio u novembru, prisjetio se da mu je Trump rekao "trebao si me zaštititi", ili nešto slično, navodi se u izvještaju.

Republikanski predsjednik obrušio se na istragu od kako je preuzeo mandat u januaru 2017. godine, omalovažavajući Sessionsa te prozvavši istragu obmanom i lovom na vještice.

"Svi mi kažu da čim dobiješ jednog od tih nezavisnih tužitelja da to uništi tvoje predsjedništvo", rekao je prema izvještaju Trump.

"Traje godinama i neću moći ništa učiniti. Ovo je najgora stvar koja mi se ikad dogodila."

Objava redigirane verzije Muellerova izvještaja dugog 448 stranica je u četvrtak, nakon 22 mjeseca duge istrage, označila prekretnicu u Trumpovom burnom mandatu te izaziva burne stranačke strasti opozicije ususret njegove ponovne kandidature za izbore 2020. godine.

"Iako je istraga utvrdila da je ruska vlada smatrala da bi mogla profitirati od Trumpove pobjede te su djelovali u cilju osiguravanja tog rezultata te da su iz tima Trumpove kampanje očekivali da će imati korist u dobivanju glasova od informacija koje su Rusi ukrali i objavili, istraga ipak nije utvrdila da su članovi Trumpove kampanje bili u zavjeri ili koordinaciji s ruskom vladom u aktivnostima miješanja u vlastite izbore", navodi se u Muellerovom izvještaju, koje je objavilo Ministarstvo pravosuđa.

"Ruski kontakti [s Trumpovom kampanjom] sastojali su se od poslovnih veza, ponuda za pomoć tokom kampanje, poziva na upoznavanje Trumpa i [ruskog predsjednika Vladimira] Putina, pozivi na upoznavanje dužnosnika kampanje i predstavnika ruske vlade te zahtjevi za poboljšanje odnosa SAD-a i Rusije", piše u izvještaju.

"Dokazi potvrđuju zaključak da je predsjednik namjeravao uvjeriti [bivšeg voditelja kampanje Paula] Manaforta da bi mogao dobiti pomilovanje, što bi značilo da bi njegova saradnja s vladom kao sredstvo dobivanja manje kazne bilo nepotrebno", naveo je Mueller.

U izvještaju se navodi kako se mjesec dana nakon postavljanja, Trump u junu 2017. godine pokušao riješiti Muellera.

Dva puta je nazvao savjetnika Bijele kuće Dona McGahna i rekao mu da nazove trenutnog državnog tužitelja Roda Rosensteina i kaže da bi Mueller trebao biti smijenjen zbog sukoba interesa, piše u izvještaju.

"Moraš to učiniti. Moraš nazvati Roda", prisjetio se McGahn Trumpovih riječi.

McGahn nije izvršio uputu te je odlučio radije dati ostavku nego prouzrokovati ono što je sam nazvao potencijalnim masakrom subotnje večeri", navodi Mueller u izvještaju, upućujući na razdoblje Watergatea i otpuštanja ključnih policijskih dužnosnika koje je vršio predsjednik Richard Nixon.

Prema izvještaju, "predsjednik je dva dana kasnije ponovno pokušao utjecati na tok istrage o Rusiji".

Od bivšeg je voditelja kampanje Coreya Lewandowskog tražio da Sessionsu kaže da bi javno trebao objaviti da je istraga "vrlo nepravedna" prema Trumpu, da Trump nije učinio ništa loše te da Mueller "može nastaviti s istraživanjem miješanja u buduće izbore".

Mueller je sagradio opširan slučaj, koji upućuje na to da je Trump ometao pravdu, no nije zaključio da je počinio krivično djelo, iako ga nije ni oslobodilo krivnje.

Mueller je naglasio kako Kongres ima moć utvrditi je li Trump prekršio zakon.

Izvještaj kaže kako je bilo "teških pitanja", koja su spriječila tim posebnog tužitelja da definitivno zaključi da nije bilo ometanja pravde.

"Prema tome, mada ovaj izvještaj ne zaključuje da je predsjednik počinio krivično djelo, ono ga niti ne oslobađa krivnje", piše u izvještaju.

Bivši šef Federalnog istražnog biroa - FBI Mueller također je otkrio "brojne poveznice" između ruske vlade i Trumpove kampanje, no zaključio kako nema dovoljno dokaza da potvrdi da je tokom kampanje postojala kriminalna zavjera s Moskvom u njenom miješanju u izbore.

Trump je u četvrtak bio u slavljeničkom raspoloženju te je na događaju u Bijeloj kući s ranjenim američkim vojnicima rekao kako, nakon objave izvještaja, "dobro provodi dan", dodavši: "Nije bilo dosluha, nije bilo ometanja pravde."

 Trump je dugo vremena opisivao Muellerovu istragu kao "lov na vještice".

Nakon što je u martu primio povjerljivu kopiju Muellerovog izvještaja, glavni državni tužitelj William Barr je za Ministarstvo pravosuđa donio vlastitu odluku kako Trump nije počinio djelo ometanja pravde.

No, u četvrtak je, na konferenciji za novinare u Washingtonu, rekao kako je Mueller detaljno opisao "deset slučajeva u kojima je sudjelovao predsjednik i raspravlja o potencijalnim pravnim teorijama za povezivanje tih radnji s elementima kaznenog ometanja pravde".

U analizi o mogućem Trumpovu ometanju pravde, Mueller je promatrao niz Trumpovih radnji, uključujući njegov pokušaj da smijeni Muellera i ograniči opseg njegove istrage te nastojanja da spriječi javnost od saznanja o sastanku viših dužnosnika kampanje s Rusima u Trumpovom tornju u junu 2016. godine.

Barr je pokušao braniti Trumpove radnje, kazavši kako izvještaj priznaje da "postoje dokazi koji pokazuju da je predsjednik bio frustriran i ljut, jer je iskreno vjerovao da će istraga oslabiti njegovu vlast, koju su pokrenuli njegovi politički protivnici i koja je bila poticana ilegalnim curenjem informacija".

"Predsjednik Trump našao se u do sada neviđenoj situaciji. Od kako je preuzeo mandat i krenuo obavljati svoje predsjedničke dužnosti, savezni agenti i tužitelji istraživali su njegove poteze prije i nakon preuzimanja vlasti, kao i radnje nekih njegovih saradnika", rekao je Barr.

Muellerov tim nije izdao sudski poziv kako bi Trumpa natjerali na svjedočenje pred posebnim savjetnikom, jer bi to stvorilo "znatnu odgodu" u kasnim fazama istrage, navodi se u izvještaju.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite