AMBASADA SAD-a O FORMIRANJU REZERVNOG SASTAVA POLICIJE RS-a: I dalje ćemo tražiti dodatne informacije o njegovoj namjeni te poticati zvaničnike da usvojene nacrte Zakona šalju na daljnju raspravu

Objavljeno:18.04.2019 - 16:30
A A A Times Arial

Foto: Arhiv

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije, uprkos brojnim reakcijama javnosti i upozorenjima da donošenje izmjena spomenutog Zakona nije u nadležnosti entiteta već u nadležnosti države. 

policija-rs-1

U vezi s tim kontaktirali smo Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH gdje su iz Ureda za odnose s javnošću odgovorili da su informirani o spomenutom pitanju, ali da će i dalje tražiti informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, kako su i ranije poručili, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga MUP-a RS-a.

- Nastavićemo poticati zvaničnike da ove nacrte zakona šalju na široku međuresornu, međunarodnu te javnu raspravu, kako bi pomogli Republici Srpskoj da zadovolji međunarodne i standarde EU - rečeno je za Novi.ba iz Ureda za odnose s javnošću američke ambasade. 

Ponovili su i raniji stav da SAD podržava razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u BiH koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama, te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utIcaja. 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!