POTREBNO RAZMATRANJE

Šef Misije OSCE-a u BiH ZA NOVI.BA: Trenutni nacrt Zakona o javnom redu i miru u RS-u je problematičan

Objavljeno:18.04.2019 - 14:13
A A A Times Arial

Foto: Arhiv

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton u izjavi za Novi.ba izrazio je zabrinutost u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj (RS) te istakao da je trenutni nacrt tog zakona problematičan. 

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, usvojila je Vlada RS-a 28. marta, a kojim bi se uveo prekršaj neovlašćenog fotografisanja ili snimanja kojima se ometaju službenici dok vrše svoje dužnosti, predviđajući novčane kazne do 1.500 KM ili kaznu zatvora do 60 dana, što može negativno uticati na slobodu izražavanja i javnog okupljanja. 

Berton je podsjetio da je Zakon o javnim okupljanjima u RS-u ranije bio predstavljen međunarodnoj zajednici, uključujući i EU, te da je sada taj Zakon "stavljen po strani". 

- Sada bismo željeli imati istu priliku da možemo razmotriti i Zakon o javnom redu i miru kako bismo osigurali da je u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima - kazao je amabasador Berton, dodajući da će sada pažljivo pratiti taj proces. 

Istakao je da se Misija OSCE-a zalaže za slobode izražavanja te slobodu medija, zaključivši da je trenutni nacrt Zakona o javnom redu i miru u RS u suprotnosti sa međunarodnim standardima slobode medija. 

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske sinoć su do 22.00 raspravljali o spornom nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. Rasprava je nastavljena i danas, a osim spomenutog, na dnevnom redu je i sporni nacrt koji se tiče zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!