SJEVERNA KOREJA OPET PRIJETI: Režim diktatora testirao novo taktičko oružje

Svijet
SJEVERNA KOREJA OPET PRIJETI: Režim diktatora testirao novo taktičko oružje
Sjeverna tvrdi da je testirala novo "navođeno taktičko oružje" s "moćnom bojevom glavom", javlja BBC.

Sjeverna tvrdi da je testirala novo "navođeno taktičko oružje" s "moćnom bojevom glavom", javlja BBC. Sjevernokorejski državni mediji nisu naveli puno detalja o oružju, no analitičari smatraju da se vjerojatno ne radi o ponovnom testiranju dalekometnih projektila za koje je SAD jasno dao na znanje da ih doživljava kao prijetnju.

Bez dogovora

Nakon posljednjeg sastanka dvojice državnih vođa nije postignuto neko konačno rješenje u pogledu denuklearizacije Sjeverne Koreje. Naime, ove su se veljače predsjednici Donald Trump i Kim Jong-un sastali u glavnom gradu Vijetnama Hanoiju kako bi pregovarali o smanjenju nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje, ali nisu uspjeli postići konkretan dogovor. Prošlog je tjedna Kim Jong-un izjavio kako bi za nastavak pregovora Donald Trump trebao imati "pravilan stav".

Prerada nuklearnog materijala

Centralna korejska novinska agencija (KCNA) nije dala puno informacija o tipu oružja. Izvijestila je jedino da je oružje testirano na različitim metama te da je Kim Jong-un sam nadgledao testiranje novog oružja. Analitičari smatraju kako se vjerojatno radi o projektilima kratkog dometa.

Sjevernokorejski vođa rekao je prošle godine da će zaustaviti nuklearna ispitivanja i da više neće lansirati interkontinentalne balističke rakete. No čini se kako se u Sjevernoj Koreji nastavilo s nuklearnim aktivnostima jer su satelitske snimke od prošlog tjedna ukazale na jasna zbivanja na glavnoj nuklearnoj lokaciji te zemlje, što ukazuje na to da bi Sjeverna Koreja mogla raditi na preradi radioaktivnog materijala u gorivo za bombe.

gettyimages-667901276

Ne propustite