SPORNE IZMJENE ZAKONA

PROFESOR NA FAKULTETU ZA KRIMINALISTIKU ELMEDIN MURATBEGOVIĆ ZA NOVI.BA: Izmjene Zakona o policiji trebaju biti regulirane na državnom nivou, ministar Lukač to dobro zna

Objavljeno:17.04.2019 - 16:51
A A A Times Arial

Foto: Arhiv

Nove izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u Republici Srpskoj (RS), koje je utvrdila entitetska Vlada, daje mogućnost direktoru policije da policijskim službenicima izdaje dokumente sa lažnim identitetom, kao i to da direktor policije može angažirati policijske službenike drugih država te da i tim policijskim službenicima može dati lažni identitet. 

edo

O tome šta ovakva zakonska rješenja znače te koji su njihovi ciljevi, razgovarali smo s profesorom na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, Elmedinom Muratbegovićem.  

- Te izmjene trebale bi biti regulirane u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima na državnom nivou, a ne entitetskom. Na entitetskom nivou mogu se dodati neke klauzule, ali nije mi jasno zašto se to uopće radi u eri kada BiH ima obaveza iz evropskog puta - zapitao se Muretbegović. 

Pojasnio je da je prilikom saradnje u nekim policijskim stvarima prirodno da se zatraži pomoć drugih država. 

- Naprimjer, Hrvatska u jeku sezone uzima policajce iz BiH, Rumunije, Češke, Mađarske, razmjerno broju turista koji dolazi, i to je direktno naslonjeno na potrebu. Kada su u pitanju migracije, možda bi i imalo osnova da se vrši neka razmjena policijskih službenika na graničnom pojasu. Međutim, tome bi trebao prethoditi neki interni sporazum policijskih agencija, pa čak i kantonalnih MUP-ova, da se zatvori granica - kazao je. 

Muratbegović je još jednom ponovio da bi Zakon o policiji trebalo regulirati na nivou države, tvrdeći da kolege iz RS-a to dobro znaju. 

- U MUP-u RS-a rade vrhunski profesionalci, uključujući i ministra Dragana Lukača. On vrlo dobro zna šta znači saradnja u tom kontekstu te da je to pitanje u domenu državnih institucija. Ne želim uopće "prevaliti preko jezika" da se radi o provokaciji MUP-a RS-a, jer ne želim vjerovati da se radi o tome. U policiji RS-a ima veliki broj profesionalaca u rukovodstvu MUP-a koji bi kazali isto što i ja - rekao je Muratbegović. 

Naglasio je da ga više zabrinjava činjenica da je mladim ljudima u Federaciji BiH "zatvoren ulaz" te da bi međunarodna zajednica trebala sinhronizirati zakone o policijskim služenicima u oba entiteta, što uključuju činovanje i ulazak u policijsku službu u FBiH.

- Policija u FBiH je spuštena na nivo srednjeg vijeka dok je u RS-u omogućena mnogo ozbiljnija organizacija i način rada. To bi trebalo učiniti i u Federaciji, odnosno omogućiti inoviranje i podmlađuje policije - zaključio je Muratbegović.

Podsjećamo, MUP RS-a uputio je u Narodnu skupštinu ovog entiteta Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. U tom nacrtu, pored uvođenja rezervnog sastava policije, uvode se i proširenja nadležnosti policijskih službenika kod lišavanja slobode. Struka upozorava da će ovaj zakon, ukoliko bude usvojen, imati ozbiljne posljedice po građanska prava i slobode. 

Poslanici Narodne skupštine RS-a danas razmatraju spomenuti Nacrt zakona te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji su izazvali dosta polemike i suprostavljenih stavova u javnosti.

Brojne su i reakcije međunarodne zajednice o tom pitanju, a Ambasada SAD-a u BiH jučer je poručila da će tražiti dodatne informacije o namjeni rezervnog sastava policije RS-a, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga MUP-a ovog bh. entiteta.

 

  
 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!