Upoznajte Colossusa, robota vatrogasca koji je spašavao Notre Dame

Svijet
Upoznajte Colossusa, robota vatrogasca koji je spašavao Notre Dame
.

U ponedjeljak je stoljetnu katedralu Notre-Dame u Parizu zahvatio strašan požar. Oko 400 hrabrih vatrogasaca gasilo je vatru punih 14 sati. Mada je plamen uništio krovnu strukturu i srušio toranj srednjovjekovne katedrale, na sreću je očuvana glavna struktura prekrasne građevine te nije bilo izgubljenih života.

Dio zasluge za uspješno spašavanje dijela srednjovjekovne katedrale pripisuje se i Colossusu - robotu vatrogascu. Colossus teži oko 1100 kilograma i njime se daljinskim upravljanjem služi vatrogasna postrojba Pariza, piše Jalopnik.

Kada je požar uznapredovao, odnosno kada su vatrogasci shvatili da bi se mogao urušiti toranj Notre-Damea, u spasilačku bitku poslali su Colossusa.

Može upravljati vatrogasnim cijevima i nositi tešku opremu

Naime, Colossus je dizajniran kako bi izdržao nevjerojatno teške uvjete. Može upravljati vatrogasnim cijevima, nositi tešku opremu na potrebnu lokaciju ili čak prenositi ozlijeđene osobe.

Vatrogasci mogu s njime upravljati sa sigurne udaljenosti od gotovo 1000 metara, a zbog njegova modularnog dizajna, mogu ga konfigurirati i prilagoditi različitim poslovima.

Ne propustite