NOVI.BA NA KOMEMORACIJI STRADALIM UPOSLENICAMA OŠ "KOVAČIĆI" U OPĆINI CENTAR: Smrću ovih žena na trenutak se ujedinila cijela BiH

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA KOMEMORACIJI STRADALIM UPOSLENICAMA OŠ "KOVAČIĆI" U OPĆINI CENTAR: Smrću ovih žena na trenutak se ujedinila cijela BiH
Komemorativna sjednica, koju su organizirali Skupština i Vlada Kantona Sarajevo povodom tragične pogibije četiri uposlenice Osnovne škole (OŠ) “Kovačići” Mine Kadrić, Lejle Sadiković, Merime Balkić i Almine Ćorović, održana je danas u sali Općine Centar u Sarajevu. Komemoraciji su, osim članova porodice preminulih,brojnih kolega, prijatelja, učenika i njihovih roditelja, prisutvovali su i predstavnici Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Komemorativna sjednica, koju su organizirali  Skupština i Vlada Kantona Sarajevo povodom tragične pogibije četiri uposlenice Osnovne škole (OŠ) “Kovačići”  Mine Kadrić, Lejle Sadiković, Merime Balkić i Almine Ćorović, održana je danas u sali Općine Centar u Sarajevu. Komemoraciji su, osim članova porodice preminulih,brojnih kolega, prijatelja, učenika i njihovih roditelja, prisustvovali i predstavnici Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

centar-4

centar-2

Od svoje omiljene učiteljice Lejle Sadiković prva se oprostila učenica Melika Džulandžić, koja je kazala da nije moguće u samo nekoliko rečenica opisati koliko im je značila ova divna žena.

- Učenici koji su bili sretni proći kroz Lejlinu školu, kasnije u životu su bili uspješni na raznim poljima. Samo oni koji su bili "Lejlin razred", od kojih se uvijek očekivalo više, znaće o čemu govorim. Smrt velikih ljudi bude tragična jer ostavi pečat na mnoge ljude, a ova četiri života su upravo dokaz za to. Zauvijek ćete živjeti u našim srcima i molitvama - poručila je učenica. 

Na komemoraciji je bila i Sanela Alagić iz Udruženja pedagoga Kantona Sarajevo koja je uputila saučešće porodicama stradalih kolegica i kolektivu OŠ "Kovačići".

- Iskreni suosjećamo s vašim gubitkom jer one nisu bile samo naše kolegice, one su bile nevjerovatne žene i uzor mnogim od nas. Ponosni smo što su bile dio naših života - kazala je pedagoginja, uz poruku da ovo "nije zbogom već samo doviđenja". 

I direktorica OŠ "Kovačići" Nađa Pejak danas se oprostila od svojih uposlenica.

- Drage naše, rastale smo se nenadano, tiho i bez pozdrava. Teška je spoznaja da više niste sa nama. Tuga je prevelika, bol neopisiva, praznina nedoknadiva. Vi ćete i dalje živjeti po svojim nesebičnim riječima i djelima, a najviše po dobroti vašeg srca - kazala je. 

centar-3

Dodala je da OŠ "Kovčići" trpi veliki gubitak jer su ostali bez vrijednih u humanih ličnosti, po čemu su stradale uposlenice bile prepoznatljive. 

Na komemoraciji je govorila i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić koja je ispričala da je posljednji sat života nastradalih uposlenica provela upravo s njima. 

- Ispraćale smo našu zajedničku prijateljicu Vasiliju Veljković na vječni počinak. Kada smo rastužene gubitkom Vaske, naše zajedničke učiteljice inkluzije, razgovarale da trebamo nešto mijenjati u školama, nisam ni pomišljala da se posljednji put vidimo. Imale smo dogovorenu kafu. Vijest da vas nema, šokirala me - kazala je ministrica. 

Zaključila je svoje obraćanje riječima da je potreseno cijelo Sarajevo te da se smrću ovih žena na trenutak ujedinila i cijela BiH.

- Čak ste i svojom smrću učinile dobro - rekla je Bogunić. 

centar-6

centar-5

Podsjećamo, u petak, 12. aprila u saobraćajnoj nesreći koja se desila u blizni Sarajeva, poginule četiri uposlenice Osnovne škole Kovačići, kada su u automobilu, iz još neutvrđenih okolnosti, sletjele s kolovoza i završile u provaliji dubokoj 200 metara. 

Tragedija se desila kod tunela Bulozi, iznad Darive - istočni ulaz i izlaz iz Sarajeva. Potraga za njima trajala je pet sati, kada su tijela s automobilom pronađena u koritu rijeke Miljacke.

Zbog tragedije i velikog gubitka ne samo za porodice stradalih, nego za cjelokupnu obrazovnu zajednicu i čitavo društvo, Vlada Kantona Sarajevo je današnji dan, 16. april, proglasila Danom žalosti na području Kantona Sarajevo. Isto je učinila i Vlada Federacije BiH.

Dženaza Merimi Balkić klanjana je jučer u Bosanskoj Krupi.

Lejla Sadiković, koja je poginula u 48. godini, bit će sahranjena danas na Gradskom mezarju Vlakovo u 14 sati.

Istog dana, na istom mjestu, na mezarju u Vlakovu u 14 sati obavit će se i dženaza-namaz tragično nastradaloj Almini Ćorović, koja je poginula u 70. godini, kao i za Mini Kadrić (58).   

Ne propustite