AMBASADOR FRANCUSKE U BiH ZA NOVI.BA: Požar u Notre-Dame velika tragedija za sve Francuze

Bosna i Hercegovina
AMBASADOR FRANCUSKE U BiH ZA NOVI.BA: Požar u Notre-Dame velika tragedija za sve Francuze
Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini oglasio se povodom požara u pariskoj katedrali Notre Dame istakavši da su svi Francuzi doživjeli požar u katedrali Notre-Dame kao veliku tragediju te da su privrženi ovom spomeniku koji je preživio 8 vijekova istorije Pariza.

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson oglasio se povodom požara u pariskoj katedrali Notre Dame istakavši da su svi Francuzi doživjeli požar u katedrali Notre-Dame kao veliku tragediju te da su privrženi ovom spomeniku koji je preživio 8 vijekova istorije Pariza.

- Zahvaljujem se brojnim izrazima solidarnosti koje su uputili stanovnici BiH. Srećom, nije bilo ljudskih gubitaka. Zahvaljujući hrabrosti vatrogasaca, izgleda se da se uspjela sačuvati kamena struktura kao i brojna djela - kazao je Rousson za Novi.ba. 

Poručio je da sada nastupa vrijeme rekonstrukcije te da se Francuzi mobiliziraju da se katedrala obnovi i ponovo bude kakva je bila.

Požar u Notre Dame stavljen je pod kontrolu jutros oko 3 sata, nakon osam sati vatrene stihije. Jedan vatrogasac je teško povrijeđen. Vatra, koja je buknula u ponedjeljak uveče, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov. Vatrogasci su uspjeli da spriječe rušenje jednog od glavnih zvonika i pokušali da spase vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Ne propustite