Ovako roditelji UNIŠTAVAJU dječje samopouzdanje: REČENICE zbog kojih vjeruju da ništa ne vrijede!

Porodica i zdravlje
Ovako roditelji UNIŠTAVAJU dječje samopouzdanje: REČENICE zbog kojih vjeruju da ništa ne vrijede!
Porodica je prva sredina u kojoj djeca izgrađuju samopoštovanje, koje je veoma bitno za njegov razvoj, a kasnije i kroz život.

Porodica je prva sredina u kojoj djeca izgrađuju samopoštovanje, koje je veoma bitno za njegov razvoj, a kasnije i kroz život.

- Poruke koje kod djeteta izazivaju osjećaj srama i manje vrijednosti ostaju snažno urezane te mogu da stvore lošu sliku o sebi, a time i do poteškoća u funkcioniranju, ne samo tokom djetinjstva nego i kada odrastu - kaže psiholog Ella Selak Bagarić. 

Da bi dijete naučilo da voli sebe, potrebno je da se osjeća voljeno i bude prihvaćeno kroz verbalne i neverbalne poruke koje dobija od roditelja. Neke rečenice pak mogu samo da pogoršaju odnos i poremete dijete na putu ka izgradnji samopoštovanja.

djeca-samopo-2

Ne radi se to tako, pokazaću ti kako

Kako bi pomogli svom djetetu roditelji često izgovaraju ovu rečenicu. Međutim, nisu svjesni da tako mogu da smanje djetetovu vjeru u svoje sposobnosti. Ponekad mališanima nije potrebna konkretna aktivna pomoć, već prijedlog, savjet i roditelj koji će reći: 'Ajmo zajedno da pokušamo ovo da riješimo".

Šta nije u redu s tobom?

Ovo pitanje je samo po sebi veoma teško i šalje poruku da dijete nije dovoljno dobro. Roditelji obično ne koriste ovu rečenicu iz loše namjere, već u afektu kada su ljuti. Ali, ako biste mogli da izbjegnete postavljanje ovog pitanja. Pohvalite djeecu i podstaknite ih da budu još bolji dajući im do znanja da su dobri kada zaista to i jesu.

I koncentrišite se na konkretno ponašanje. Dijete kada čuje pitanje: 'Šta nije u redu s tobom?!' jednostavno se osjeća loše, a od toga nemamo ni mi ni oni ništa.

djeva-samopo-3

Ako ne kreneš, tu ću te ostaviti

Strah od odvajanja od roditelja jedan je od najvećih dječjih strahova. Oni u tom uzrastu ne shvataju da tim riječima ne mislite ozbiljno, već ćete ga samo dodatno uznemiriti. Postaće nesigurno, što može imati ozbiljne posljedice. Zato je bolje da mu kažete: Možeš još 5 minuta da se igraš, a onda krećemo'.

Nemam pojma kako ćemo platiti račune ovaj mjesec

Iako vas neke teške životne okolnosti satjeraju u ćošak i ne vidite izlaz iz konkretne situacije, uvijek se sjetite da dijete ne može da riješi taj problem, ali će svakako brinuti. Dijete nam može dati samo ljubav i radost, a ne može uticati na situaciju u kojoj se mi nalazimo.

Nikad se nećeš promijeniti

Iako vam nekad izgleda da neke stvari u ponašanju vašeg mališana ne možete promijeniti, to često nije istina. Podsticanje na navike i ponašanje koja nam se sviđaju sigurno pomaže. Ako ih mnogo kritikujete oni će prestati da se trude.

Preosjetljiv si

Iako nama ne izgleda tako, dječji problemi su njima 'veliki' problemi. Možda mi mislimo da dijete pretjerano reaguje na nešto, ali uvijek je bolje ozbiljno ih saslušati. Nemojte umanjivati njihova osjećanja kada vidite da je uznemireno i tužno, jer se tako osjeća. Dajte mu do znanja da može računati na našu ljubav, pažnju i podršku. Imajte na umu da ako ne slušate dječje probleme dok su 'mali', neće nam se poveravati kada budu imali velike probleme kada odrastu.

Ostavi me na miru

Svima je ponekad potreban mir i tišina, to je normalno. Međutim, kada to kažemo na ovakav način, djeca će to shvatiti kao da ih odbijamo. To im može povrijediti!

Umjesto grubog "Ostavi me na miru", recite mu: 'Mama je sada umorna i ide da prilegne 15 minuta, a onda mi možeš ispričati šta se sve događalo u školi'.

Ne propustite