Vrijeme je da zamijenite vašeg ljubimca?! OTKRIVAMO: EVO KAKO DA POVOLJNO UVEZETE AUTOMOBIL

Automoto
Vrijeme je da zamijenite vašeg ljubimca?! OTKRIVAMO: EVO KAKO DA POVOLJNO UVEZETE AUTOMOBIL
,

Cijena polovnih automobila u Bosni i Hercegovini trebalo bi uskoro da bude znatno niža, tako da ako ste planirali da kupite polovni automobil sačekajte još malo.

automobili-vw-epa
Njemačka i Švajcarska donijele su zakone koji nalažu da se sa njihovih ulica povuku sva vozila proizvedena prije 2009. godine. Kako je Njemačka jedna od glavnih izvoznika polovnih vozila za BiH, naše tržište bi u narednom periodu mogli da preplave automobili viših klasa po smanjenim cijenama, što bi za sobom povuklo i pad cijena svih ostalih polovnih automobila.

automobili

Radi se o 300.000 automobila koji ne zadovoljavaju najnoviji standard - euro 6. U Njemačkoj najavljuju zabranu vožnje automobila ispod te norme u velikim gradovima, dok u Švajcarskoj takva kola neće moći ni da se registruju.

Prodaja vozila je već počela, a očekuje se da će "raščišćavanje" u tim zemljama trajati ukupno tri godine.

stiker-automobil-bih-foto-nap1

Kako je kod nas

Važeći standard kod nas je i dalje euro 3, odnosno u BiH nije moguće registrovati stariji polovan automobil. To su automobili proizvedeni od 2000. godine i cijena za to godište se kreće oko 8.000 KM.

rashladjivanje-automobila
Ukoliko se Njemcima i Švajcarcima bude žurilo i ako kola budu prodavali po nižim cijenama, moguće je da će do obaranja cijena svih polovnjaka doći odmah.
Drugi scenario je da, ukoliko domaće tržište bude preplavljeno vozilima višeg standarda, u jednom momentu prodavci krenu da prilagođavaju cijene prema potražnji. Niko međutim za sada ne može da procijeni koliko bi procenata generalno polovni automobili mogli da pojeftine na našem tržištu.
Ova smijena vozila dešava se svakih nekoliko godina kada se promijene standardi u pojedinim zemljama. Vozila sa standardom euro 5 daleko su iznad prosjeka naših vozila, a ukoliko tržište preplave vozila više norme, moguće je da će i u BiH doći do boljeg standarda na putevima.

auto

Taj viši standard automobila podrazumjeva mnogo više od smanjenja emisije štetnih gasova.

Ne propustite