PROVJERENO

OVIH DEVET NAMIRNICA će vas osloboditi VIŠKA VODE u tijelu

Objavljeno:14.04.2019 - 10:59
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Edem, ili zadržavanje vode u organizmu, nastaje kada se u tijelu nakuplja višak tečnosti. Može uzrokovati oticanje u rukama, člankovima i nogama. Žene također mogu doživjeti zadržavanje vode tokom trudnoće ili prije mesečnog ciklusa. Postoji nekoliko razloga zašto se to dogodi, ali većina njih nije ozbiljna.

zadrzavanje-vode-u-organizmu

U slučajevima kada je otok blag, a sigurni ste da nema temeljnih ozbiljnih zdravstvenih stanja, sugeriramo uključivanje sljedećih devet namirnica u vašu prehranu koja će djelovati kao prirodni diuretik i pomoći vam da se riješite zadržavanja vode.

Krastavac

Krastavci sadrže hranjive materije koje pomažu u ispiranju mokraćne kiseline iz bubrega. One sadrže i kafeičnu kiselinu koja pomaže u uklanjanju zadržavanja vode. Budući da su krastavci također niski u kalorijama, oni su dobra opcija za grickanje onih koji nastoje da smršaju.

Brusnice

Brusnice su bogate antioksidansima i vitaminom C i pomažu u ispiranju višaka vode iz tijela. Oni također štite ćelije tijela od oštećenja uzrokovanih toksinima i slobodnim radikalima koje proizvodi vaše telo tokom metaboliziranja.

Lubenica

Lubenice se sastoje od 92% vode i dolaze s različitim mineralima i vitaminima koji imaju svojstva diuretika.

Celer

Celer sadrži supstancu koja se zove kumarin, i koja pomaže u čišćenju tijela izlučujući svu neželjenu vodu u obliku urina. Također pomaže kod probave i sprječava visoki krvni pritisak.

Đumbir

Đumbir se smatra jednim od najefikasnijih diuretskih namirnica. Pomaže u varenju u očuvanju tijela od štetnih toksina.

Mrkva

Mrkva je bogata antioksidansima i vitaminima koji olakšavaju detoksifikaciju u tijelu. Zahvaljujući sadržaju kalijuma, također pomaže u održavanju nivoa holesterola i šećera u krvi.

Asparagus

Visoki sadržaj kalijuma pomaže u sprječavanju nepotrebnog zadržavanja vode.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je prirodni diuretik. Istraživanja su pokazala da pijenje zelenog čaja redovno smanjuje masnoće tijela do 19%.

Maslačak

Maslačak je tradicionalno korišten kao prirodni diuretik. U Evropi, ekstrakt maslačka koristi se za liječenje mnogih medicinskih stanja i odobrava ga Nemačka Komisija E.