PRIJETI MU I SMRTNA KAZNA: Što će sada biti s Assangeom? CNN: Ovo je prava istina

Svijet
PRIJETI MU I SMRTNA KAZNA: Što će sada biti s Assangeom? CNN: Ovo je prava istina
-

VIŠE od sedamdeset parlamentaraca, vođeni laburistkinjama Stellom Creasy i Jess Phillips, poslalo je dopis britanskom ministru unutrašnjih poslova Sajidu Javidu u kojem mole da se Julian Assange, uhićen u četvrtak u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, izruči što je moguće prije Švedskoj ako ova zemlja to zatraži, javlja The Guardian.

screen-shot-04-13-19-at-02-13-pm-002

Naime, suosnivač WikiLeaksa Assange je i ušao u ekvadorsku ambasadu u Londonu 2012. godine kako bi izbjegao izručenje u Švedsku zbog optužbi za se*sualno zlostavljanje za koje je tvrdio da je dio kampanje protiv njega.

SAD traži njegovo izručenje, i to nakon što je tužiteljstvo objavilo da je optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu vlade zajedno s vojnom-obavještajnom analitičarkom Chelseajom Manning. 

screen-shot-04-13-19-at-02-13-pm-001

Isti dan izveden je pred sud – zato što je bijegom u ambasadu prekršio uvjete jamčevine iz 2012. godine te zbog zahtjeva SAD-a za izručenje.

Šveđani pokreću istragu o silovanju

Švedski tužitelji su odustali od istrage o silovanju iz 2017. godine jer mu nisu mogli uručiti obavijest o optužbama. Za jednu od optužbi došlo je do zastare, no druga je još na snazi.
Švedski tužitelji su izjavili kako pokreću istragu o silovanju 47-godišnjakinje, za koju još uvijek nije nastupila zastara.

Britanski parlamentarci traže da ministar podrži žrtve nasilja

U pismu koje su uputili, britanski parlamentarci od Javida traže da se optužbe za silovanje istraže te da podrže "žrtve se*sualnog nasilja”. 
Odvjetnica Rebecca Niblock izjavila je za BBC da će, ako Švedska podnese zahtjev za izručenje, ministar biti taj koji će odlučiti ko ima prednost te će uzeti u obzir tko je prvi podnio molbu-
Uz to, Emily Thornberry, izjavila je sinoć kako bi Assange trebao biti izručen Švedskoj prije nego što SAD .Rekla je i da je "zgrožena" što se američke optužbe razmatraju prije optužbi za se*sualno nasilje.

screen-shot-04-13-19-at-02-13-pm

Assange će izaći pred lice pravde 2. jula gdje će se odlučivati o zahtjevu SAD-a za njegovim izručenjem. 

Zašto je Ekvador izručio Assangea?

Ekvadorska odluka o uskraćivanju azila nije došla nenadano. I premda su tamošnji ministar vanjskih poslova José Valencia i ministrica unutrašnjih poslova María Paula Romo optužili Assangea da je vrijeđao osoblje, vozio skejt po ambasadi te mazao izmet po zidovima, razlozi povlačenja azila ipak su nešto kompleksniji, piše CNN.

Naime,  WikiLeaks je već i ranije zadavao probleme ekvadorskim vlastima. Prošle godine Julian Assange pokrenuo je tužbu protiv ekvadorskih vlasti zbog navodnog kršenja ljudskih prava nakon što su mu uvedena nova kućna pravila u londonskoj ambasadi u kojoj je boravio. No ekvadorski sudac odbacio je ove tužbe u listopadu prošle godine.

 


Ekvadorske vlasti nisu bile zadovoljne Assangeovom potporom Kataloniji

Ekvadorske vlasti nisu bile zadovoljne ni Assangeovom potporom katalonskom pokretu za nezavisnost. Ministar vanjskih poslova poručio mu je da se suzdrži od izjava koje bi mogle ugroziti odnose Ekvadora s drugim zemljama, posebice Španjolskom.

untitledqq

Ekvador smatra da je WikiLeaks odgovoran za INA Papers

Nadalje, krajem ožujka WikiLeaks je na Twitteru skrenuo pažnju na istragu o korupciji ekvadorskog predsjednika Lenina Morena te podijelio link na stranicu na kojoj su objavljeni mejlovi, poruke te drugi dokumenti koji se tiču Morenovog privatnog života.

Ekvadorska vlast za curenje dokumenata nazvanih INA Papers optužila je WikiLeaks te je pokrenula i istragu. No WikiLeaks je negirao ove optužbe.

Assange nema pravo "hakirati račune ili osobne telefone", rekao je Moreno ovog utorka na jednom ekvadorskom radiju.

Odnosi Ekvadora i Assangea dodatno su se pogoršali nakon optužbi za špijuniranje

Odnosi Ekvadora i Assangea dodatno su se pogoršali u srijedu kad je WikiLeaks sazvao novinarsku konferenciju na kojoj su izjavili kako su otkrili da se Assangea špijunira u ambasadi.

Manje od 24 sata nakon WikiLeaksove konferencije ekvadorsko državljanstvo mu je oduzeto, a azil ukinut  te su službenici iz ambasade pozvali londonsku policiju da ga izvede otamo.

No potezi protiv WikiLeaksa nisu se samo odvijali u Londonu. Ministar unutrašnjih poslova u Ekvadoru objavio je kako su uhitili Assangeovog "bliskog suradnika” na aerodromu u Quitu dok se spremao otputovati u Japan ovog četvrtka.

Ministrica Romo rekla je za CNN da je uhićen Šveđanin Ola Bini, čovjek koji je često posjećivao njihovu ambasadu u Londonu.

screen-shot-04-13-19-at-02-14-pm

Romo je izjavila u četvrtak kako su Bini, Assange i WikiLeaks pokušali destabilizirati Morenovu vladu. A Binija je optužila da je radio s Ricardom Patiñom, koji je bio ministar vanjskih poslova u vladi bivšeg predsjednika Rafaela Corree, koji je Assangeu odobrio azil.

Correea je pak za CNN izjavio kako je odluka njegovog nasljednika da ukine Assangeu status azilanta "možda najveća izdaja u povijesti Latinske Amerike”.

Ne propustite