Priljev ogromnog broja turista pridonosi degradaciji

Mještani "ukrali" 2000 kilometara Kineskog zida

Objavljeno:03.07.2015 - 15:11
A A A Times Arial

Kineski zid na najpoznatijem dijelu, podignutom pod carevima Ming, izgubio je gotovo 30 posto na dužini jer je opeka opljačkana za gradnju kuća, po službenoj studiji koju u ponedjeljak citira tisak. Oko 2000 kilometara tako je nestalo a gotovo 1200 kilometara u lošem je stanju, ocjenjuje Državna uprava za baštinu koja je ograničila svoje ispitivanje na segmentu dugom oko 9000 kilometara. I priljev gomila turista pridonosi degradaciji spomenika, dodala je ta vladina agencija.

“Stanovnici koji žive blizu Kineskog zida običavali su poslužiti se opekama za izgradnju svojih kuća a dijelovi zida uništeni su zbog urbane ekspanzije i izgradnje cesta”, rekao je Cheng Dalin, stručnjak povjerenstva za ispitivanje Kineskog zida, kojeg citira dnevnik Global Times.

Kineski zid nije u jednom dijelu nego se sastoji od niza dijelova podignutih u različitim razdobljima, već od III. stoljeća prije naše ere. Ako se računaju nestali dijelovi i oni nastali prirodnim reljefom, ukupna duljina procjenjuje se na 21.000 kilometara prenosi Hina.