NOVI.BA NA CEREMONIJI U VIJEĆNICI: I Sarajevo dobilo svoje Zvono mira

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA CEREMONIJI U VIJEĆNICI: I Sarajevo dobilo svoje Zvono mira
Replika čuvenog japanskog Zvona mira uručena je danas Gradu Sarajevu na ceremoniji upiličenoj u Gradskoj Vijećnici. Ovim činom glavni grad BiH pridružio se porodici gradova kojima je Zvono darovano kao simbol mira i uvažavanja, ali i kao potvrda uspješnih i prijateljskih veza između Sarajeva i Hirošime te država Bosne Hercegovine i Japana.

Replika čuvenog japanskog Zvona mira uručena je danas Gradu Sarajevu na ceremoniji upiličenoj u Gradskoj Vijećnici. Ovim činom glavni grad BiH pridružio se porodici gradova kojima je Zvono darovano kao simbol mira i uvažavanja, ali i kao potvrda uspješnih i prijateljskih veza između Sarajeva i Hirošime te država Bosne Hercegovine i Japana.

zvono-7

Zvono mira preuzeo je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić od direktorice japanskog Udruženja za očuvanje UN-ovog zvona mira Seiko Takase, čiji je otac, Chiyoji Nakagawa, tvorac orginalnog zvona koje se nalazi u zgradi UN-a u Njujorku.  

Prisutnim se prva obratila Seiko Takase koja je kazala da je došla u Sarajevo želeći da našem gradu pokloni manju verziju Zvona mira. 

zvono-2

- Original se nalazi ispred sjedišta UN-a. Tu se svake godine održavaju svečanosti prilikom obilježavanja Dana mira UN-a, a generalni sekretar UN-a tada pozvoni na zvono i pozove delegate iz svih država da čuju odjek zvona - pojasnila je Takase, koja jepojasnila i razlog zbog kojeg je njen otac odlučio da napravi ovo jedinstveno zvono čije se manje replike nalaze širom svijeta.

Naime, on je želio da promovira mir u svijetu te je tokom svog života obilazio različite zemlje i skupljao kovanice različitih valuta, koje je istopio, zajedno sa svojim mačem koji je koristio u Drugom svjetskom ratu, u kojem je i sam učestvovao. 

- Moj otac je sve ovo radio jer je učestvovao u Drugom svjetskom ratu, u ratu Japana i Kine, a sa svojom vojskom bio je i u Burmi. Tokom Drugog svjetskog rata izgubio je cijelu vojsku, a i sam je bio ranjen. Nakon što je izgubio svijest, čuo je zvuk zvona, što ga je inspirisalo - ispričala je Takase.

Nakon što je njen otac izgubio vojsku, pomislio je da bi bi bilo bolje da je i on umro. 

- Ali to što je jedini preživio natjeralo ga je da krene u misiju, pa je ostatak svog života posvetio ideji mira - kazala je, dodajući da se odjek zvona poistovjećuje s otkucajima srca te zbog toga njegova zvonjava umiruje čovjeka kad ga čuje.

Svečanosti u Vijećnici prisustvovao je i ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto, koji je napomenuo da svake godine 21. septembra generalni sekretar zvoni na ovo zvono. 

zvono-3

- Mnogi ne znaju zašto se to održava, ali vama je sada jasno. Sarajevo je kao naša Hirošima, grad mira, i važno je da se sad skupa bore za mir skupa sa građanima. Mi imamo dobre odnose i nadam se da će naše prijateljstvo biti još jače u budćnosti - istakao je japanski ambasador. 

Nakon obraćanja ambasadora, zamjenik gradonačelnik Sarajeva uručio je kovanicu Seiko Takase, nakon čega je tri puta pozvonio na zvono.

zvono-5

zvono-6

Trivić je u svom obraćanju kazao da je Sarajevo grad burne istorije i ratova što je stvorilo našu mirotvornu svijest i interkulturni i multietnički način života.

- Kada bi neko pitao Sarajlije pitale, ratova nikada ne bi bilo - istakao je zamjenik gradonačelnika. 

U djelu Chiyoji Nakagawe, rekao je, vidi simboliku univerzalnih vrijednosti koje su važne za budućnost i opstanak ljudske vrste. 

- Vjerujem da će ideja Vašeg oca, da će Sarajevo kao metafora svijeta, doprinijeti većem nivou civiliziranosti u 21. vijeku, kada će rat biti prevaziđen, a mir trajan. U ime tog visokog ideala, u ime Grada Sarajeva preuzimam ovo simbolično zvono čiji zvuk će nas podsjećati na ovaj današnji trenutak - kazao je Trivić.

zvono-4

zvono-1

Chiyoji Nakagawa, otac aktuelne predsjednice Udruženja za očuvanje UN zvona mira Seiko Takase, 1952. godine je izlio ovo zvono od kovanica i medalja koje su donirale razne zemlje svijeta.

Poslije dvije godine zvono je postalo zvanični simbol mira Organizacije ujedinjenih nacija. Do sada je replika zvona mira poklonjena u 140 zemalja s ciljem posvećenosti svjetskom miru i međunarodnom razumijevanju.

 

Ne propustite