HOĆE LI VELIKA BRITANIJA IKADA NAPUSTITI EU? Šta odgoda Brexita stvarno znači?

Svijet
HOĆE LI VELIKA BRITANIJA IKADA NAPUSTITI EU? Šta odgoda Brexita stvarno znači?
Na vanrednom samitu u Briselu lideri EU odobrili su Velikoj Britaniji odgodu Brexita do 31. oktobra. Drugim riječima, britanska premijerka Theresa May dobila je tačno ono što je i tražila.

Na vanrednom samitu u Briselu lideri Evropske unije (EU) odobrili su Velikoj Britaniji odgodu Brexita do 31. oktobra. Drugim riječima, britanska premijerka Theresa May dobila je tačno ono što je i tražila. 

Ona je već dobila odobrenje britanskog parlamenta za odgodu iako se tamo glasalo za odgodu do kraja juna. Čini se kako je EU ipak spremna dati Velikoj Britaniji koliko god joj treba vremena za pripremu "urednog Brexita", a pojedini izvori navode kako je predsjednik EU Vijeća Donald Tusk bio spreman dati odgodu i od godinu dana.

Šta ova odgoda stvarno znači? Puno je raznih opcija: u načelu Britanija sada ima do kraja oktobra da se njene političke opcije usuglase o pitanju sporazuma oko izlaska iz EU, što ne znači da će to i učiniti. 

Iz EU su pokazali da su voljni Velikoj Britaniji davati poprilične odgode, a to je jasno i svim frakcijama britanskog parlamenta. Ko kaže da EU ne bi dala odgodu i nakon oktobra? Nadalje, ovo je velika prilika za jačanje anti-Brexit opcije koja sada ima pola godine da progura svoju ideju o novom referendumu kojim bi se Brexit spriječio.

 

Ne propustite