ČLANICA ORGANIZACIONOG ODBORA BH. POVORKE PONOSA ZA NOVI.BA: Svako ima pravo na slobodu govora, ali ne tolerišemo govor mržnje i pozive na nasilje

Bosna i Hercegovina
ČLANICA ORGANIZACIONOG ODBORA BH. POVORKE PONOSA ZA NOVI.BA: Svako ima pravo na slobodu govora, ali ne tolerišemo govor mržnje i pozive na nasilje
Prva bh. Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini, koja bi trebala biti održana 8. septembra u Sarajevu, izazvala je brojne negativne komentare i pozive na nasilje na društvenim mrežama i portalima. O ovom, ali i ostalim izazovima i problemima s kojima se LGBT organizacije u BiH susreću razgovarali smo s jednom od članica Organizacionog odbora bh. Povorke ponosa, Dajanom Bakić.

Prva bh. Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini, koja bi trebala biti održana 8. septembra u Sarajevu, izazvala je brojne negativne komentare i pozive na nasilje na društvenim mrežama i portalima. O ovom, ali i ostalim izazovima i problemima s kojima se LGBTIQ organizacije u BiH susreću razgovarali smo s jednom od članica Organizacionog odbora bh. Povorke ponosa, Dajanom Bakić.  

- Svako ima pravo na slobodu govora, ali ne tolerišemo govor mržnje i pozive na nasilje. Aktivno pratimo šta se dešava i reagujemo u skladu sa svojim pravima i odgovornostima. Bilo kakav pritisak na javno okupljanje je protivno zakonima ove zemlje, stoga vjerujemo da će institucije odgovorno raditi svoj posao i sankcionisati takvo ponašanje - kazala je Bakić u intervjuu za Novi.ba. 

gay-1

Napomenula je da u tom procesu dobijaju mnogo podrške i solidarnosti koja ih ohrabruje i pokazuje da je veliki broj organizacija i građana BiH podržava slobodu, ravnopravnost i ljubav.  

Bakić ističe da se organizacije koje se danas bave LGBTIQ aktivizmom u BiH imaju brojne izazove te da se svakodnevno bore da osiguraju uslove za kvalitetan rad i opstanak. 

- Pitanje sigurnosti je najveći problem s kojim se susrećemo u svakodnevnom radu, bilo da se radi o ličnoj sigurnosti, organizaciji naših internih sastanaka, javnih događaja ili sveprisutnoj izloženosti govoru mržnje i nasilju u javnom prostoru - kazala je. 

Osim toga, naglašava da ni institucije nisu dovoljno zainteresirane za aktivno suzbijanje  nasilja i neravnopravnosti te da najčešće odgovornost za rad na ovim pitanjima prebacuju na organizacije civilnog društva koje pišu zakone, rade edukacije i senzibiliziraju njihovo osoblje, građane, medije.. a rijetko su podržane od strane istih. 

- U društvu u kojem su LGBTIQ osobe nevidljive i izložene svakodnevnoj diskriminaciji i nasilju, LGBTI organizacije postaju sigurni prostori za razgovor, druženje i život. Stoga ih je potrebno jačati i sistemski podržati u misiji da čine bh. društvo ravnopravnim za sve -  mišljenje je ove aktivistkinje. 

Za prvu bh. povorku ponosa kaže da je rezultat 15-godišnjeg rada aktivista na zagovaranju LGBTIQ prava i inicijative LGBTIQ zajednice.  

- Od početka organiziranog LGBTIQ aktivizma u BiH održan je veliki broj aktivnosti, a Povorka ponosa je upravo sljedeći korak u osnaživanju LGBTIQ zajednice u BiH. To nam govori iskustvo organiziranja povorke ponosa u regiji i način na koji je sama organizacija povorke dovela do jačanja LGBTIQ zajednice i ravnopravnosti - dodala je. 

Bakić ističe da je Povorka ponosa protest te da je kao takav jedan najutjecajnijih aktivističkih događaja koji značajno podiže vidljivost potreba i problema s kojima se LGBTIQ osobe svakodnevno susreću i puno brže doprinosi pozitivnim promjenama. Stoga su se, kaže, i odlučili iskoristiti pravo na javno okupljanje i povorku kao mehanizam za borbu za ostvarivanje jednakosti u društvu.  

gay-2

Aktivistkinja se osvrnula i na finansijsku podršku za organiziranje ove manifestacije koju, kako je rekla, nisu dobili od državnih institucija. 

- Državne institucije, nažalost, ne podržavaju rad LGBTIQ udruženja i inicijativa, pa smo za organizaciju povorke ponosa primorani novac tražiti iz drugih izvora finansiranja kako bi se zadovoljile obaveze koje institucije stavljaju na teret organizatorima javnih okupljanja - pojasnila je.  

Dodala je da će većina novca za organizranje povorke biti potrošena za angažiranje privatne zaštitarske agencije, vatrogasce i hitnu pomoć, a da je rad Organizacionog odbora na volonterskoj osnovi. 

- Od institucija vlasti nam je u ovom trenutku potrebno da rade svoj posao odgovorno i transparentno, bez predrasuda i sa jednakim tretmanom svih građana - zaključila je Bakić. 

gay-3

 

Ne propustite