Romi poručili: Mi smo uspješni, uprkos preprekama

Aktuelno
Romi poručili: Mi smo uspješni, uprkos preprekama
.

Romi su uspješni, uprkos preprekama, poruka je sa današnjeg obilježavanja Dana Roma u Bijeljini u kojoj živi 1.000 pripadnika romske zajednice.

U okviru manifestacije održan je defile Roma kroz centar grada, ispred Narodne biblioteke "Filip Višnjić" podignuta je romska zastava i izvedena himna "Đelem, đelem", a u Centru za kulturu prikazana je izložba i održana panel diskusija na temu "Mi smo uspješni, uprkos preprekama" na kojoj su promovisani pozitivni primjeri bijeljinskih Roma koji rade i koji se obrazuju.

Program manifestacije pripremilo je Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" u saradnji sa Udruženjem žena "Romkinja".

"Međunarodni dan Roma je proslava romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočavaju, a ove godine ukazujemo i na nedovoljnu vidljivost i prisutnost Roma u javnom i političkom životu", rekao je novinarima izvršni direktor udruženja "Otaharin" Dragan Joković.

On je ocijenio da se položaj Roma lagano popravlja, posebno u oblasti obrazovanja.

"U osnovnim školama u Bijeljini imamo 150 romske djece, desetak ih pohađa srednje škole, a troje je na fakultetima", naveo je Joković.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da Romi stotinama godina žive na ovom prodručju i da je potrebno još puno rada kako bi se oni integrisali u zajednicu.

Ne propustite