NOVI.BA NA PRES-KONFERENCIJI KO SDA SARAJEVO: Učinićemo sve da sadašnja Vlada KS ne dobije dodatnih 100 dana vlasti

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA PRES-KONFERENCIJI KO SDA SARAJEVO: Učinićemo sve da sadašnja Vlada KS ne dobije dodatnih 100 dana vlasti
Kantonalni odbor (KO) Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo održao je danas pres-konferenciju na kojoj su iznesene kritike na račun Vlade Kantona Sarajevo (KS) te najavljena moguća smjena ove Vlade u narednih mjesec dana.

Kantonalni odbor (KO) Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo održao je danas pres-konferenciju na kojoj su iznesene kritike na račun Vlade Kantona Sarajevo (KS) te najavljena moguća smjena ove Vlade u narednih mjesec dana. 

sda-2

Predsjednik KO SDA Asim Sarajlić komentirao je nedavno predstavljanje 100 dana rada aktuelne Vlade KS te ocijenio da nijedno otvoreno pitanje nisu ni počeli rješavati niti su pokrenuli bilo kakav projekt.

- Najavljivali su da će biti najbolja i ekspertna vlada, a dobili smo izvršnu vlast nestručnih i neiskusnih ljudi, zapravo skupinu ljudi povezanih kumovskim i rođačkim vezama - kazao je Sarajlić, dodajući da se danas u Vladi KS-a ne biraju sredstva da se izborni pobjednik, odnosno SDA, izbriše iz vlasti.

Za premijera KS Edina Fortu kazao je da sjedanjem u premijersku poziciju pokušao da zadrži paušal koji je trebao da dobija sa federalnog nivoa. 

- Svojim potpisom i zahtjevom je potvrdio da je želio da uzima taj paušal - podsjetio je Sarajlić, istakavši da su ga u tome zaustavili novinari svojim pisanjem o toj temi.

Po Sarajliću, Vlada KS pokazuje neznanje, nekompetentnost i nestručnost te da su okupljeni oko samo jedne ideje, a to je napraviti na silu vlast bez izbornog pobjednika.

Prvih 100 dana vlasti Vlade KS nazvao je "100 dana beznađa, bez ikakve ideje i kreacije".

- Sve što je iole pozitivno u gradu žele osporiti. Mijenjaju kadrovska rješenja, obećavali su eksperte i nestranačke ljude, a sva se matrica ponovo svodi na podjelu plijena između političkih stranaka koje čine šestorku u Vladi KS - rekao je Sarajlić. 

Poručio je da SDA neće sjediti skrštenih ruku i da su dosada strpljivo podnosili bahatost i nestručnost, ali da će učiniti sve da ne dozvole dodatnih 100 dana vlasti sadašnje Vlade KS. 

- Po ovome što smo dosada vidjeli, to bi donijelo nesagledive posljedice za KS. Unosi se nemir, nesigurnost i dodatno nepovjerenje u institucije i nijedan od gorućih problema u ovom kantonu nije riješen - zaključio je predsjednik KO SDA Sarajevo. 

Novinarima se obratio i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić koji je također kritikovao dosadašnji rad Vlade KS te govorio o odnosu vlasti KS prema načelnicima i gradonačelniku Sarajeva. 

sda-7

Kako je rekao, za građane KS ne samo da je izgubljeno prvih 100 dana već i cijela godina. 

- Mi koji smo u izvršnoj vlasti na nekim operativnim funkcijama znamo šta znači tri mjeseca za pripreme projekata. Sada nema niti pripreme projekata niti njihove realizacije u oblastima vodoprivrede, infrastrukture, rješavanja pitanja saobraćaja, javnog gradskog prevoza. Bojim se da ova Vlada, koja je spoj amaterizma i populizma, nema kapacitet da ponudi rješenja za takve projekte - mišljenja je Efendić.

Za većinu načelnika općina u sarajevskom kantonu kazao je da uopće nisu ostvarili komunikaciju sa novom Vladom i većinom ministara. 

- Možda najbolju sliku odnosa vlasti KS sa lokalnim vlastima daje to što na dodjelu Šestoaprilske nagrade nije došao niko iz Vlade KS - kazao je Efendić, istakavši da je to "nečuveno".

Osvrnuo se i na smjenu policijskog komesara KS-a Mevludina Halilovića.

- Umjesto da podrže Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) KS u turbulentnom vremenu kada se ubijaju policajci i vrši potraga za Edinom Gačićem, oni mu "sijeku glavu". Na taj način dodatno su narušili sigurnosnu stuaciju u KS - ocijenio kazao je Efendić.

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević govorio je o odnosu vladajuće koalicije u KS na sjednicama Skupštine prema SDA, istakavši da je prvih 100 dana rada Vlade KS zapravo bilo "100 dana nepotizma i populizma".

sda-8

Kazao je da je ova Vlada pokazala nepoznavanje propisa iz svih oblasti djelovanja u KS, kao i površnost, populizam i bahatost u Skupštini KS, koja se demonstrira kroz ponašanje predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića.

- Bilo je tu gašenja mikrofona, oduzimanja riječi zastunicima, nedavanje prilike ministrima da se obrate. Predsjedavajući Skupštine Vlade KS na taj način pokušava sakriti nestručnost i nekompetentnost Vlade da odgovori na probleme građana - kazao je Dević. 

On je izrazio bojazan, da ukoliko sadašnja Vlada KS nastavi sa ovakvim dosadašnjim radom, onda će to biti "jedan propali mandat". 

Na pitanje novinara da li će SDA formirati vlast u Kantonu Sarajevo, Sarajlić je kazao da će SDA učiniti sve da nađe političke partnere te da planiraju pozvati sve zainteresirane stranke u vlast.

Najavio je pokretanje inicijative za smjenu predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića i poručio da će SDA s novim partnerima pokušati nametnuti novu većinu u Skupštini KS.

sda-3

Ne propustite